Доставката на „Спутник V“ в България е незаконна

0

- Advertisement -

Премиерът в оставка Бойко Борисов обсъжда в Банкя вчерашните решения на парламента с министрите Костадин Ангелов, Кирил Ананиев, Екатерина Захариева, Деница Сачева и Лъчезар Борисов, стана ясно от включване на живо във Facebook. 

„Вчера беше взето решение да стартираме преговори за доставка за руската ваксина. Това е изключително притеснително и противозаконно решение, защото не може да бъде стартирано, защото има противоречие със Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина“, посочи здравният министър в оставка професор Костадин Ангелов. 

По думите му тази ваксина е препарат, който не е медикамент и се използва за профилактика. „За да бъде доставена в страната, както искат от БСП – тя трябва да премине през централизирана процедура на европейско ниво, както изисква Регламент от 2004 година. За мен това е абсолютно невъзможно и най-вече псотавя в опасност живота и здравето на българските граждани, защото не е завършена оценката на нейната безопасност и ефикасност на европейско ниво. Това решение противоречи на българското право и на правото на ЕС“, подчерта той. 

Вчера е поставен нов рекорд по ваксинации – имунизирани са над 23 хиляди граждани. „Продължаваме със същия темп. В понеделник пристигат над 200 хиляди ваксини на Pfizer. До края на месец юни може да постигнем колективен имунитет ако продължим с този темп на имунизация“, посочи здравният министър. 

„Спазвайте закона. Ние сме лоялно на ЕК правителство. Нямаме нищо против нито руската, нито китайската ваксина. Когато ЕМА я одобри – ние ще поръчаме. До тогава – ние спазваме и българските, и европейските норми и закони. Беззакония – нека те да си вършат – ние няма да го правим“, категоричен беше премиерът Бойко Борисов. 

„Работете. Всичко, което правим е в името на хората. Не правете неща, от които после ще се срамувате”, призова министър-председателят.  „Могат да си направят правителство още днес и тогава могат да си докарат ваксини и от Луната. Ваксините са за над половин милион лева. Искат да им подпишем празен чек, без да знаем какво ще правят с тези пари“, добави още той.

„Във връзка с разследването на българската прокуратура днес в МВнР е извикан на разговори посланикът на Руската федерация. Нашият стремеж е да развиваме равнопоставени и нормални отношения с тях. Винаги, когато се засяга националната сигурност на Р. България  и се извършват действия, нарушаващи международните ангажименти на двете страни– ние реагираме, няма как правителството да не реагира при текущата ситуация”, заяви външният министър в оставка Екатерина Захариева.

„Разбира се, че ще реагирате. Ще проведеш един честен и откровен разговор с руския посланик. Ще говориш и за ваксината. В момента, в който ЕМА каже да – ние подписваме договор и казваме „Заповядайте”. Не защото ваксината е руска, а защото спазваме правилата”, заяви Борисов.

По думите му руските туристи са добре дошли в страната ни и нашият стокообмен с тях расте. „Дали сме възможност по нашите тръби срещу такса да си прекарват газ. Казал съм им ясно – „Няма да шпионствате в България. Няма да правите такива неща”.

„С министър Ананиев ще направим така, че да всички хора да се чувстват спокойни до юни месец. Имаме програма „Старт в кариерата“, поради кариерата всички се въздържат да ги наемат. Мораториумът може да има за цел да пречи на нас, но всъщност пречи на млади и безработни хора да работят“, каза социалният министър в оставка Деница Сачева.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки