Българите в Абу Даби със затворнически гривни

0

- Advertisement -

05 Май 2021От 3. май 2021 г. се въвежда диференциран режим за пътуващите до Абу Даби в зависимост от това дали лицата са ваксинирани срещу COVID-19, или не. Остава да важи и категоризирането на държавите според нивата на епидемичния риск от заразяване с вируса SАRS-CоV-2, съобщава МВнР.

Ваксинираните пътници, пристигащи директно от т.нар. „зелени страни“, трябва да направят PCR-тест при пристигане, както и на шестия ден от престоя си, без да е необходимо да се поставят под карантина.

Правилото се прилага за ваксинирани пътници, които са получили втората си доза ваксина поне 28 дни преди пътуването. Важи за емиратски граждани и лица с право на дългосрочен престой (резиденти), чийто сертификат за ваксиниране е регистриран в приложението „Alhosn“.

Към настоящия момент Република България не попада в списъка с т.нар. „зелени страни“. След последната актуализация те са: Австралия, Бруней, Бутан, Великобритания, Гренландия, Исландия, Израел, Китай, Куба, Мавриций, Мароко, Нова Зеландия, Португалия, Русия, Саудитска Арабия, Сингапур, Тайван, Таджикистан, Узбекистан, Хон Конг, Швейцария, Южна Корея, Япония. Данните се обновяват периодично и са налични на този уеб адрес: https://visitabudhabi.ae/en/plan-your-trip/covid-safe-travel/permitted-countries.

Ваксинирани пътници, пристигащи от други страни (касае пътуващите от България), трябва да направят PCR-тест при пристигане в Абу Даби, да се поставят под карантина за пет дни, поставя се проследяваща гривна и се прави друг PCR-тест на четвъртия ден от пристигането в страната. Предоставянето на негативен и валиден PCR-тест преди всеки полет до и от Абу Даби остава задължително. За и от България валидността е 72 часа.

Неваксинирани пътници, пристигащи в Абу Даби директно от „зелени страни“, трябва да направят PCR-тест при пристигане, без да е необходимо да се поставят под карантина. На шестия и дванадесетия ден от престоя им трябва да извършат допълнителни PCR-тестове.

На неваксинирани пътници, пристигащи от други страни (касае пътуващи от България), се взема PCR-тест при пристигане, те трябва да се карантинират за десет дни, като им се поставя проследяваща гривна и им се прави друг PCR-тест на осмия ден. Предоставянето на негативен и валиден PCR-тест преди всеки полет до и от Абу Даби остава задължително. За и от България валидността е 72 часа.

Ако се пътува през Абу Даби като турист до Дубай или друго емирство, входната виза трябва да бъде издадена в Абу Даби. Туристически визи издадени в Дубай или други емирства ще се приемат само ако пътникът е с произход от „зелена държава“. Пътуването до друго емирство се извършва само с шофьор на Etihad, автобус на Etihad Express или летищно такси.

При пътувате от друго емирство до летището в Абу Даби на влизане в емирството трябва да се представи отрицателен тест за COVID-19. Тестът трябва да е валиден в рамките на 48 часа. Този тест не освобождава/замества теста, който е необходим за полета.

Предоставянето на негативен и валиден PCR-тест преди всеки полет до и от Абу Даби остава задължително. За и от България валидността е 72 часа.

Допълнителна информация може да бъде открита на уеб страницата на емирството: https://covid19.ncema.gov.ae/en/News/Details/1895.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се обърнат към посолството на Република България в Абу Даби на следните телефонни номера: 00971 2 6443381; 00971 2 6443383; 00971 2 6443384, както и на e-mail адрес: Embassy.Abu.Dhabi@mfa.bg.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки