ГЕРБ провали изслушването на бизнесмен с разкрития за Мата Хари и златните кюлчета на Бойко

0

- Advertisement -

Златните кюлчета в световноизвестното нощно шкафче на Баце са от приближени бизнесмени, а загадъчната Мата Хари, която ги е снимала, е родна плеймейтка, която получила 5 бона да се „почерпи” той с нея. Министър пък притискал бизнесмен, иначе щели да го дадат на прокурор.

Тези скандални разкрития направи бизнесмен пред парламентарната Комисия по ревизията на правителствата за последните 10 години. След дълги и гръмки препирни в залата той се представи като Светослав Илчовски. Влизането му бе презентирано от шефката на Комисията Мая Манолова като ”сигнал за натиск върху бизнесмен от най-високо място”.

Илчовски обвини Петя Аврамова, че го притискала по телефона да спре да изкупува земи. „Отивам в местния офис на ГЕРБ в Червен бряг, другият приближен на нашия премиер ме пита: Няма ли да се махаш от тая община“, разказа той. „Звъни ми Петя Аврамова: „Спри бе, спри да купуваш земя!“. След 10 дни пак ми звъни същата: „Спри или ще те дам на нашите прокурори!“, добави бизнесменът.

 Проблемите му започнали още през 2012 г., след като от държавно дружество му поискали „почерпка“ от по 10 000 лв. за напояване в рамките на проект за поливно земеделие. Бизнесменът тръгнал да търси контакт в местния офис на ГЕРБ в Червен бряг и оттам го свързали с друг крупен бизнесмен, приближен до властта, от Стара Загора. Двамата се разбрали, като цената на спокойствието била бизнесменът да осигурява евтино зърно на човека от Стара Загора. „По 700-800 000 на година се получаваха, но аз изкарвам по 10 млн., давах ги тези пари за спокойствие“, обясни Илчовски. От думите му става ясно, че покрай тези подаръци той е бил допуснат в близкия кръг до властта, където се правел на „балък“, пише ФрогНюз.

Исканията към него с времето обаче ставали все по-нагли. Имало натиск за закопаване на трупове на норки в негови земи, както и покана за фиктивно завишаване на обороти на компании, които възнамеряват да се листват на борсата.

„Ставаха все по-нагли исканията. 2020 г. се скарахме. Аз съм в този бизнес 23 години, имам 150 000 дка, продукция за 40 милиона лева искаха да им продам, искаха да ме обвинят в убийство“, обясни Илчовски.

Разривът в отношенията настъпил окончателно през септември 2020 г. Тогава му била поискана 50% от продукцията, възлизаща общо на 40 млн. годишно. „Искаха да дам моята продукция, защото работех в тяхната държава“, разказа бизнесменът. По това време получил предупреждение по телефона от министър да спре да купува земеделска земя, защото щели да го дадат на „нашите прокурори“.

Най-скандалната част от разказа на бизнесмена обаче бе за съдържанието на два записа и участието му в три сбирки, на които е присъствал Борисов – през 2013, 2018 и 2019 г. „Иван Пилето от Стара Загора ме покани на разходка до Монако през 2017. Лично съм виждал и премиера на такива срещи. Показаха ми клип, в който имаше сексуални издевателства върху задържан бизнесмен, който е в затвора. Няма да му кажа името от уважение. На тези срещи е бил Иван Ангелов от „Градус“. На такава среща се събират и обсъждат кой ще бъде сдробен. Беше поръчан известен бизнесмен, който още е в затвора. От Карнобат… Показаха ми клипове как издевателстват върху един от известните бизнесмени – в килия, сексуално. Да го изнудват за огромни пари“, разказа бизнесменът. По думите му целта била да се покаже какво ги очаква тези, които не се подчиняват.

Той обяви, че не разполага с този запис и само го е гледал. Имал обаче друг запис. „Клипът е за едно момиченце, което всеки го търси в България. Известна плеймейтка, тя си работи момиче на повикване. Почерпили са ги да обслужи премиера и тя е направила снимките“, твърди бизнесменът. Самите кюлчета пък били подарък за рожден ден на Борисов.

 „На един рожден ден на нашия премиер, Иван Пилето (собственикът на „Градус“) носи кюлче на премиера. Един от най-богатите хора в България, които се занимават с минно дело, носи голямо кюлче. „Иване, толкова ли ти се откъсна от сърцето – я гледай Цоло какво ми е донесъл“, казал Борисов.

„И така – едно малко и две големи – Пилето допълва още едно кюлче – подарък за премиера.“

 „3 пъти съм се срещал с Борисов по 4-5 часа, в бивша резиденция на Тодор Живков“, казва бизнесменът.

„Министерство на земеделието е контролирано от Иван Пилето. Никой не може нищо да вкара без тях. Затова храната ни е най-боклучивата в света и в същото време най-скъпата. Не ни управляват министри, а такива като Пилето – във всички сектори, пълен контрол. България е разделена на губернии, но напоследък се оядоха и започнаха да си гредат в канчетата един на друг. Така убиват предприемаческия дух на младите хора. Не сме имали възможност да застанем открито, защото всичко се контролира от ГЕРБ“, добави той.

По думите му е имало издевателства от страна на приближени на Борисов и върху Николай Банев.

Той представи на Комисията и документи, но не стана ясно какви.

Изслушването бе прекъснато гръмко от поява на депутатите на ГЕРБ в комисията, които обвиниха Мая Манолова, че позволява оклеветяване на хора. От ГЕРБ твърдят, че не са били уведомени за провеждането на комисията. Мая Манолова и други депутати твърдят обратното. Тома Биков, Десислава Атанасова и Петя Аврамова от ГЕРБ директно заявиха, че бизнесменът ще бъде затрупан от съдебни дела. Маноил Манов от ГЕРБ държа близо едночасов монолог на тема процедура, чиято цел очевидно беше да саботира изслушването. И тя успя – след като стана ясно, че депутатите от ГЕРБ няма да бъдат надприказвани, особено като говорят едновременно, комисията се отложи за петък. Илчовски обеща отново да се яви и да продължи с разкритията.

Иначе стана ясно, че Комисията по ревизията е получила 75 сигнала от граждани, правозащитни организации и медии. Основните теми са мярката 60/40, нарушения във Фонда на фондовете, във Фондацията за деца в риск, Държавен фонд „Земеделие“, Програмата за развитие на селските райони, назначения на хора без нужната компетентност. Другите сигнали са свързани със злоупотреби в „Напоителни системи“, неправомерни назначения в Министерството на енергетиката, злоупотреби с европейски средства, сигнали срещу кметове – на Смядово, Панагюрище. За нарушени свързани с „Турски поток“, ремонт на язовири, Държавната консолидационна компания.

3 сигнала е подал Николай Бареков за корупционни схеми през 2017, свързани с имоти на Министерство на отбраната и обществени поръчки от Министерството на правосъдието за 55 млн. лв. Сигнали има и за злоупотреби с изграждането на пътна инфраструктура, конкурси в Столична община, водния цикъл в Костинброд, Агенция за бежанците, концесии на плажове, Държавен резерв и др.

Запис на изслушването ТУК

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки