Стефан Янев обеща на Борисов да управлява без сътресения

0

- Advertisement -

В дух на приемственост служебното правителство встъпи в правомощията си на закрита за медии церемония в Министерския съвет. Следвайки държавния протокол Стефан Янев и Бойко Борисов застанаха очи в очи за да се предаде изпълнителната власт.

Служебният премиер даде пред Борисов заявка да управлява без сътресения:

Надявам се, че отговорните задачи да бъдат структурирани добре и да се получи реална приемственост, в краткия живот на съществуване на служебния кабинет да бъдем в състояние да изпълним най-важната и основна задача: организирането на избори без особени сътресения.

А вече бившият премиер отбеляза, че по демократичен начин предава управлението, като специално подчерта, че до днешния ден се е стигнало след пълен 4-годишен мандат на ГЕРБ:

„Ако политическите партии в новоизбрания парламент имаха вашия кураж и смелост, можеше това правителство сега да е с редовен парламент, с огромно мнозинство и да вървим напред“.

Борисов определи ситуацията в държавата като много трудна предвид икономическата криза и пандемията:

„И откъде и как трябва да намирате пари, защото мен цяла година никой не ме попита откъде намираме пари, а всички казваха само: давайте, давайте, давайте. Така че на ваше разположение сме, ако ви трябва. Иначе в личен план мисля, че е направен прекрасен избор от президента Радев за всички вас“.

На излизане от сградата на МС вицепремиерът и служебен вътрешен министър Бойко Рашков отговори дали ще ревизира „Борисов 3“  :

„Ревизия на властта, доколкото всички знаем, започнаха да правят в парламентарната комисия. Към нас в момента подобни изисквания няма Щом е казал президентът, ще има осветляване, дотолкова доколкото времето ни позволи“.

Прозрачност и отговорно управление през следващите 2 месеца обеща новият министър на икономиката Асен Василев.

Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров не пожела да коментира ще удължи ли извънредната епидемична обстановка.

Служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов пък заяви, че трябва да се отчете напълно обективно състоянието в неговия ресор.

„Без предубеденост, без тенденциозност и с необходимата задълбоченост. Това правителство има за амбицията да покаже почтеност и прозрачност, а Министерство на правосъдието се очаква да работи справедливо“, отбеляза след церемонията по встъпване Янаки Стоилов. Служебният министър на културата Велислав Минеков обяви, че му предстоят срещи с представители в предния парламент партии, за да ги изслуша за програмите им за култура.

„Отивам на място, където ще свърша много работа. Първо ще се срещна с политическите партии от досегашния парламент, за да чуя техните програми в областта на културата“, декларира проф. Велислав Минеков, министър на културата:

„Това, което не беше свършено за десет години ще се опитаме да свършим за два месеца…Наистина е амбициозно това, което правим, но все пак  ако не друго поне ще дадем серия от пътеки за следващите, които ще дойдат след нас. Всичко ще бъде извършено“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки