Със заповед ще удължат извънредната епидемична обстановка до края на юни

0

- Advertisement -

Планира се извънредната епидемична обстановка у нас да бъде удължена с още месец – до края на юни. Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

„С обявяването на тази обстановка са свързани доста от мерките, които се прилагат, така че без нея те не могат да действат. Вероятно ще е необходимо поне с 1 месец тя да се удължи“, обясни той пред Би Ти Ви.

    „Зелените коридори“ няма да се закриват, облекчава се раздаването на ваксини за личните лекари – те ще ги получават от РЗИ-тата и от ДКЦ-тата, които ще бъдат определени в заповед.

Целта – да се избегнат струпвания и напрежение, каквото имаше пред Столичната здравна инспекция. Да засили ролята на общопрактикуващите лекари – т.е., те да получават ваксини толкова, колкото заявят. От края на май доставките на „Пфайзер“ се увеличават двойно, което ще даде възможност да удовлетворим почти на 100% техните заявки, и да останат количества за електронната система и „зелените коридори“, обясни още доц. Кунчев.

    От думите му стана ясно още, че се обмислят промени в правилата за влизане в България – децата до определена възраст да не се тестват.

Обсъждат се два вариант за такава възрастовата граница – до 2-годишна възраст или до 5-6 г., като най-верятно ще се приеме второто предложение.

Според доц. Кунчев е по-удачно да е 5-6 г. „Вземането на проба от по-малките деца е по-неприятно, по-трудно особено в условия на граница или някъде другаде. Има минимален риск, но е приемлив, не е толкова голям процентът на децата под 5 г., които пътуват, влизат в България, така че може да определим възраст такава, която да улеснява пътуванията на хората“, уточни здравният експерт.

Планира се и разширяване на списъка с производители на бързи тестове, които да се признават, за да се премахне карантина при влизане у нас. Ще се разшири и списъкът с държави, от които влизането е забранено заради разпространението на индийския вариант на вируса на територията им.

Промените се очаква да бъдат „облечени“ в заповед през новата седмица.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки