Опитали да убият доц. Мангъров

0

- Advertisement -

От момента, в който той застана под светлините на прожекторите и се превърна в противник на мерките срещу разпространението на коронавируса, всички затаиха дъх.

Нещо повече – в разгара на кризата доц. Атанас Мангъров се превърна в звезда.

За едни рок-звезда, за други – черната овца. И в момента, в който нещата около появата му в публичното пространство изглеждаха спокойни, Мангъров реши да влезе в политиката.

И България отново се раздели на две. Едните с ликуващия възторг „Осанна!“, а другите със свирепата ярост „Разпни го!“

Сега, месец след изборите и месец преди новите, Мангъров сякаш не изглежда апетитен за медиите. В тази кратка пауза Мариян Станков – Мон Дьо разговаря с него, с уговорката, че няма да говорят само за вируси и политика.

„Мисля, че не съм интересен. Много малко ме вълнува какво хората мислят за мен. Ако знаехме колко малко хората мислят за нас, нямаше да се тревожим какво мислят.

Не се приемам като рок-звезда. Но винаги съм бил черна овца. Заради това не достигнах висините на научната кариера.

Близо 8 години документите ми за професор бившият декан ги хвърляше в коша. Не мога да кажа, че не ми тежи, но това е стена, която не можеш да преодолееш”, смята той.

Доц. Мангъров смята, че лекарите имат място в политиката, тъй като са най-плътно с обикновените хора и са в час със случващото се. Той е на мнение, че ако човек желае да се занимава с политика, трябва да остави всичко останало, което за лекарите е невъзможно.

За изборите през юли прогнозата на доцента е, че сценарият ще се повтори. Той обаче не знае дали ще участва на тях. 

„Когато политиката се прави от умни хора, тя може да допринася и да прави много добро за хората. Когато обаче хора влизат в политиката, защото са безработни, е пагубно. Няма по-лошо от беден политик“, смята той.

Мангъров диагностицира политиката с вируса ХИВ и каза, че е трудно да бъде лекувана. 

„Не ме обиди, че не ме поканиха в Щаба. Учуди ме, че в него бяха събрани хора, които нямаха компетентност по въпросите, с които трябваше да се занимават.

Важно беше да се запази нормалността. Това всяване на страх, тези сутрешни гробарски изявления, това беше пълен абсурд, това е антимедицинско.

Най-учудващото беше, че това се случи по целия свят. Това, че една глупост се прави по целия свят, не я прави по-малко глупост”, смята доц. Мангъров.

Той разказа, че се е разделил с бившата си жена, но просто така са се случили нещата. „Скоро не са ме оставяли“, добави той. 

По думите му той се е разделил със съпругата си съзнателно, защото нещата са минали определени граници, при които двама души могат да си съжителстват. „Просто в един момент започнахме да си късаме взаимно нервите“, каза той и разкри, че раздялата им е била преди 10 години.

Мангъров призна, че се е влюбвал отново и след тази раздяла. „В момента може да се каже, че не живея сам. В интимен план имам отношения с друг човек, но за нея няма да говоря“, каза той. 

Доцентът разказа, че го е било страх от смъртта. „Когато ми се отлепи ретината, станах като загасен телевизор“.

Над 300 души са ми умрели в ръцете и с това не се свиква. „Имаш усещане, че в един момент просто няма нищо – празнота“.

„Главата ми наистина е дебела. Бяха ме нападнали преди време, целенасочено беше. Бях в безсъзнание. После ходех на скенер и човекът, който ми прави скенера, ми каза, че съм оцелял, защото костите на черепа са ми били много дебели“, разказа той. 

„Преди 10 години ми бяха спукали гумите на колата, слязох да ги сменя и ме удариха по главата. Женски истории. Не съм голям любовник. Тия хора можеха да ме убият“, спомни си Мангъров и добави, че да си рогоносец е неприятно.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки