ЦИК поръчва машините за вота по процедура без предварително обявление

0

- Advertisement -

Комисията наема 4-ма ИТ специалисти, за да я подпомагат за машините

ЦИК ще използва процедурата „договаряне без предварително обявление“,за да получи допълнителните машини за гласуване на  изборите на 11 ти юли. Това стана ясно на днешното заседание на ЦИК. 

Това се  налага заради кратките срокове , обясни шефката  на ЦИК Камелия Нейкова.

„Един от случаите, в които може да се използва такава процедура, е, когато е необходимо неотложно възлагане на поръчката поради изключителни обстоятелства – ние сме в тази хипотеза – обстоятелства, предизвикани от непредвидими за възложителя събития, които могат съществено да затруднят и нарушат нормалното изпълнение на нормативно установени дейности на възложителя“, каза Нейкова.

От думите на Нейкова стана ясно, че целта е процедурата да бъде завършена до 5-6 юни.

На работна среща с участието на фирмата Сиела Норма, тя е декларирала готовност да достави допълнителните машини. 6-и юни е крайният законов срок, в който ЦИК  трябва да предостави за сертифициране и одитиране машините за гласуване на Държавна агенция „Електронно управление“ Българският институт за стандартизация и Българският институт по метрология. 

До понеделник комисията трябва да изготви техническите изисквания, за да може новите устройства да пристигнат навреме за вота. ЦИК ще наеме четирима ИТ специалисти, които да я подпомагат до вота в дейностите, свързани с машинното гласуване .Те ще бъдат наети на граждански договор, а идеята е с тяхна помощ ЦИК да изготви техническите изисквания за устройствата. Именно те трябва да залегнат и в поръчката за доставката им.

Специалистите ще трябва да изготвят и софтуер за частичните кметски избори на 27 юни, както и този за вота на 11 юли.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки