Жесток скок в цените на храните

0

- Advertisement -

Жестоко увеличение в цените на хранителните продукти отбелязваме у нас в последните месеци. Поскъпнали са почти всички стоки от първа необходимост. Повишението е различно в градовете от страната.

Седмично Николай Велков прави по едно голямо пазаруване, за което отделя около 100 лева. Той влиза с тях в магазина, но не след дълго неприятните изненади започват. „Олиото беше към 2,50 лв., сега е към 4, даже над 4 лв. Зеленчуците също са доста скъпи, не знам дали е защото са оранжерийни. Вече се забелязва леко понижение, защото и лятото напредва”, коментира той пред Нова телевизия.

„Хубавите марки кашкавал си много по-скъпи от другите. Вече са и най-различни и не можеш вече и да се ориентираш. При яйцата увеличението не се усеща много, защото сега е сезонът на кокошките”, коментира още той.

При местните продукти Николай също наблюдава увеличение на цените. „Лека полека се вдигат и човек понякога се ограничава от някои неща, защото иначе сметката не излиза накрая”, казва Николай.

„Усещането за увеличение на цените може би е малко предварително, защото това са процеси, които няма да траят една седмица. Знаем, че световната парична политика в последните години силно стимулира предлагането на пари. Те са много евтини в момента, а това особено касае кредитирането в България”, коментира Богомил Николов – председател на „Активни потребители”.

„Започнахме да разполагаме с повече пари, но не спечелени, а заемни. Хората се изкушават да взимат заеми и именно с тези пари отиват на пазар. Това обаче се отразява веднага и се създава инфлационна ситуация”, допълни той.

„Когато се зададе криза е много важно българинът да има сериозно отношения към портфейла си и да не се доверявана безплатните пари, които винаги му се предлагат под една или друга форма, защото рано или късно някой трябва да плати сметката”, коментира Аркади Шарков от Експертен клуб за икономика и политика

„Темата за цените е разнообразна. Където има конкуренция – цените са ниски. Където има цена на продукт, която хората харесват, всяка цена е субективна за вас”, смята още той.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки