„Автомагистрали“ ЕАД е с ново ръководство

0

- Advertisement -

Служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова освободи ръководството на дружеството „Автомагистрали“. Като причина се посочва извършена проверка и констатирани в доклада на Сметната палата нередности, съобщават от ведомството.

За нередности в дейността на дружеството сигнализира Комисията по ревизия на управлението в последните 10 години в предишния парламент, а преди седмица Виолета Комитова обяви, че проверка на ведомството е установила, че 25 фирми-подизпълнители са получили авансово близо 200 милиона лева от „Автомагистрали“ за укрепване на 84 свлачища и срутища по пътната мрежа, без да е налице разрешение за строеж, като е реализиран само един обект.

Последва доклада на Сметната палата, в който се посочва, че дружеството е сключвало договори с трети лица за изпълнение на дейности, възлагани по облекчен ред за близо 4 милиарда лева. Договорите с подизпълнителите са били с големи авансови вноски, често преди да се получи конкретно задание от възложителя на основния договор. По случая се самосезира и Софийската градска прокуратура.

Като причина за смяна на ръководството на „Автомагистрали“ от министерството изтъкват още и съмнения за нецелесъобразно разходване на публичен ресурс. В новия Борд на директорите на държавното дружество са назначени Валентин Вълков, Иван Станчев и Десислава Христова. Досега Вълков се е занимавал с инвеститорски контрол и строителен надзор. Бил е изпълнителен директор на „Автомагистрали“ в периода 2017-2018 година.

Иван Станчев е бил ръководител на отдел „Укрепване на свлачища“ в държавната компания, а Десислава Христова е била член на Съвета на директорите на дружеството.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки