Плахо начало на туристическия сезон по Северното Черноморие

0

- Advertisement -

Туристическият сезон по Северното Черноморие започва при относително ниска заетост. Очакванията са отново българи и румънци да спасят сезона. Засега раздвижването на германския пазар е слабо. Остава неяснотата около руските чартърни полети.

Цените на чадърите и шезлонгите са намалени, а на места плажните приспособления дори са безплатни. На Албена цената е като в миналогодишната кризисна година – 1 лев. На ползващите свободните зони със собствени чадъри там ще се предоставят безплатни шезлонги. 

На Златни пясъци цената на чадър и на шезлонг е по 6 лева. На градските плажове във Варна цените се движат в рамките на 4-5 лева. По крайните плажни ивици цената пада до 2.50 лева.

„Сезонът започна за по-малките населени места по Черноморието, за по-малките обекти. Например в Тюленово има доста гости, повечето са от Румъния. Ресторантчетата работят, малките хотелчета също са заети. Проблем имат големите обекти в големите курорти. Те тепърва започват да функционират. Заетостта е от порядъка 15-20%, което за този период в сравнение с добрата 2019-а, е ниска заетост, но се надяваме към края на юни да заработят на пълни обороти“, коментира пред БНР проф. Стоян Маринов, дългогодишен преподавател по туризъм. Той допълни, че ще се разчита главно на юли и август.

Има сериозен недостиг на кадри, отбеляза проф. Маринов. Според него браншът с основание настоява да се облекчат условията за наемане на ученици между 16 и 18 години, защото сега има доста формалности.

„Ако това не стане, ще се изпита сериозен недостиг. Той няма да може да бъде попълнен от чуждестранни работници.“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки