Алибегов: Като стане топло и видите, че ваксинираните ходят без маски, и вие ще се ваксинирате

0

- Advertisement -

Който е ваксиниран сред персонала на ресторанти и хотели, да не носи маска. Тази теза в ефира на Нова тв изрази председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов по повод очакващата се заповед на здравното министерство маските за малки търговски обекти, фитнеси, фризьорски салони и малки трудови колективи да паднат, но само при ваксиниране на целия персонал.

„По-големият стимул ще бъде, който е ваксиниран, работи без маска. Като стане 35 градуса навън и видите, че ваксинираните ви колеги са без маски, и вие ще се ваксинирате. Само с глоби няма как да стане. РЗИ също са много натоварени“, каза Алибегов.

Според него не е редно, ако от 20 души персонал, само 5 не са ваксинирани, пак всички да носят маски. Освен това в заповедта на здравния министър трябва да има ясна дефиниция какво е „малко заведение“. Той попита и защо не и за големите заведения да не отпаднат маските, ако се ваксинират служителите.

„Трябва да са ваксинирани от хигиенистка, до управителя. Мисля, че това не е възможно“, каза още той и добави, че е лична преценка на всеки дали да си постави ваксина.

„Съвсем логично е ваксинираните да не бъдат ограничавани в някои аспекти, както неваксинираните. Напълно безсмислено е да правите писиар, така е ненужно да носите маски. Не можем да говорим за дискриминация, още повече в ситуация, в която имаме ваксини за всички желаещи“, каза в ефира на Нова тв юристката Мария Шаркова.

Тя даде за пример САЩ, където няма присъствен университет, освен ако преподаватели и студенти не са ваксинирани. „В условията на епидемия това е съвсем нормално. Всеки гражданин ще предпочита да бъде сигурен, че няма да се зарази“, каза още Шаркова.

В петък от асоциацията на заведенията у нас е изпратена покана за среща с Министерство на туризма и здравното министерство, за да се облекчат мерките за гражданите на ЕС, Русия, Великобритания и Израел. „За нас е важно да сме сред първите страни членки, които да направят това. Трябва да бъдем първи, за да не изпуснем турситите да отидат в Кипър и Испания“, каза още Ричард Алибегов.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки