Стефан Янев за ситуацията в страната: Корупция, маскирана в законосъобразна форма

0

- Advertisement -

Правителството работи по план за реакция при евентуална следваща вълна на коронавируса до края на годината. При отчитането на работата на кабинета през последния месец служебният премиер Стефан Янев отчете, че реалистичната картина в държавата е корупция, маскирана в законосъобразна форма.

Янев каза още, че поемайки управлението преди месец, екипът му се е сблъскал с хаос. А в процеса на работа през последните седмици и заравяйки се в проблемите министрите открили системен безпорядък и липса на правила.

„Реалистичната картина показва нещо, което може да наричаме корупция, маскирана в благовидна и законосъобразна форма. Публичен сектор, икономика, селско стопанство, за съжаление дори култура и образование са обрасли с подобни негативи, които ние трябва да показваме на първо време пред гражданите и след това да се опитаме да ги решаваме по правилен и прозрачен начин“.

Служебният премиер потвърди, че предстои смяна на изпълнителния директор на Агенцията по вписванията.

Основна задача пред правителството е организацията на изборите на 11 юли. За да гарантира машинния вот кабинетът преговаря директно с производител за доставка на необходимите машини за вота, добави Янев:

„Това е добър ход, защото в момента ЦИК има възможност съвсем информирано да вземе подходящо решение и предполагаме, че в рамките на законовия срок ще имаме не само решение, но и доставка на всичките 1500 машини, които са необходими за гарантиране на вота“.

Организирането на честни избори е приоритет и за служебния вицепремиер и вътрешен министър Бойко Рашков:

„Министерството е предприело всички организационни мерки, които да гарантират в много голяма степен това, че ние ще успеем да проведем честни избори на 11 юли“.

Не чистка, а необходимост били промените в сектор „Сигурност“ през последните седмици, рокадите вече са приключили, каза още Рашков. Той потвърди, че у нас са подслушвани политици, общественици, както и участници в антиправителствените протести миналата година. 

Иначе правителството продължава да работи по антикризисни мерки – гарантирани са 50 лв. към пенсиите и през юли, работи се по мерки за запазване на заетостта.

Служебният вицепремиер и социален министър Гълъб Донев отчете намаляване на безработицата, което според него е добър знак, че икономиката се възстановява и излиза от застоя.

Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров предупреди, че има риск от следваща вълна на коронавируса през есента и за да се предотврати тя, правителството работи по необходимите мерки и план.

Очаква се тази седмица България да влезе в така наречената „зелена зона“ по критериите на Европейската комисия, каза още служебният министър на здравеопазването.

„Добрата новина е сравнително относително високия брой на възрастни хора, които са се ваксинирали през последния месец. Над 400 000 души над 60-годишна възраст са се ваксинирали, което е почти толкова, колкото за целия период преди това от началото на годината. Включихме се в общоевропейската процедура за осигуряване на ваксини, така че ваксини са осигурени за населението и за 2022-ра и 2023 година“, каза Кацаров.

До края на деня се очаква да стане ясно ще отпадне ли задължителното носене на маски на закрито за ваксинирани граждани, съобщиха за БНР от Министерството на здравеопазването.

У нас броят на напълно ваксинираните вече надхвърля 704 хиляди души.

Кабинетът на служебния премиер Стефан Янев, който беше назначен от президента Румен Радев, встъпи в длъжност на 12 май.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки