Кирил Петков: Държавните пари трябва да са стимул, а не крайно финансиране

0

- Advertisement -

„Не разбирам защо язовирите са към Министерството на икономиката. Интересни са икономическите проекти за растеж… Има надиграване със съществуващия надзор на Българската банка за развитие. В момента има страшно бавене и недаване на информация. Вярвам, че в следващите две седмици ще влезем с много професионален надзор, ще има смяна и сред управителите“.

Това обобщи пред БНР служебният министър на икономиката Кирил Петков.

По темата за Плана за възстановяване и устойчивост той коментира, че ще се помисли още по-широко за най-добрите и най-евтините начини България да има електричество.

„Има радикална смяна на идеята. Възможност за зелена енергия по умен начин… Индустриални зони и грантови схеми за бизнеса са двата фиша за Министерството на икономиката в този план. Привличайки Европейската инвестиционна банка като партньор в тези фишове, гарантирам, че който и да е след мен, няма еднолично или чисто административно Министерството на икономиката да решава кой печели парите. Не е важното държавните пари да се дадат на някого, а тези пари да стимулират частни инвестиции. Държавните пари да бъдат стимул, но не крайното финансиране. Навсякъде по света се прави така“, допълни Петков в предаването „Неделя 150“.

Той поясни, че са важни две неща – „къде отиват парите – да е максимално ефективно, и структурата да бъде такава, че парите да не се крадат“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки