Откриха черната кутия на падналия МиГ-29 с нарушена обвивка

0

- Advertisement -

Черната кутия на изтребителя МиГ-29, който падна в морето край Шабла на 9 юни, е намерена. От нея трябва да бъде получена информация за причините, довели до инцидента, при който загина пилотът на самолета майор Валентин Терзиев.

Черната кутия е на борда на минен ловец „Цибър“, който плава към Варна и вероятно около 15,30 часа ще пристигне.

Министърът на отбраната Георги Панайотов каза в Стара Загора, че външната обвивка на черната кутия е нарушена, но има надежда за вътрешната обвивка. Възможно е тя да е успяла да запази данните от полета, както и възможен аудиозапис на разговора на пилота с контролните органи.

Черната кутия ще бъде транспортирана този следобед до авиобаза „Граф Игнатиево“ край Пловдив.

Георги Панайотов посочи, че е възможно данните да бъдат разчетени още в рамките на днешния ден и определи търсенето на кутията като търсене на игла в купа сено заради периметъра, в който се провеждаше издирването.

„Разчитането на данните ще е днес, в рамките на деня. Но тези данни няма да бъдат съобщени на медиите, те ще бъдат съобщени на разследващите органи“, каза той.

По думите на министъра на отбраната намирането на кутията не променя крайния срок  на разследването, който е 30 дни от инцидента, който стана на 9 юни. 

Министърът благодари на всички военни и цивилни, които са участвали в търсенето през тези седмици.

По случая с падналия МиГ-29 тече и прокурорска проверка по случая и черната кутия е едно от веществените доказателства, така че може и да не е възможно веднага да станат ясни подробности за трагичния инцидент. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки