Сесията за гласуване с машина е 5 минути

0

- Advertisement -

За гласуването на 11 юли в чужбина ще има 421 машини, разположени в 273 секции. По две устройства ще има в 148 от секциите зад граница, а в страната – в 700 от общо 9401 секции с машинен вот.

Очаква се до края на седмицата у нас да започнат да пристигат допълнителните 1637 машини, необходими за вота идния месец. 

От ЦИК обявиха, че сесията за гласуване с машина е 5 минути. Затова при забавяне, т.е. след втората минута, избирателят ще може да получи помощ от член на секционна комисия, обясни говорителят на ЦИК Росица Матева.

„От дистанция, без да нарушават тайната на вота, като му подсказват какво вижда на екрана, какви бутони да натисне, какви стъпки да предприеме. Да, може да се забави на машината, но не повече от пет минути. Даже ние обсъждахме вариант, в който ако му изтече сесията, евентуално, както има право с хартиените бюлетини да гласува втори път, ако сгреши бюлетината, да му се даде карта втори път да гласува, но не повече. Не повече, защото прилагаме аналогията с хартиените бюлетини“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки