Борисов и Горанов на разпит при Цацаров

0

- Advertisement -

Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество е разпитала бившия министър-председател Бойко Борисов и бившия министър на финансите Владислав Горанов по делото за Веселин Денков и разследването на Антикорупционния фонд.

Това се казва в позиция на Комисията до медиите, цитирано от Евроком. По повод на оповестени материали на интернет-страницата на неправителствената организация „Антикорупционен фонд“ – „Историята на Веселин Денков и специализираното правосъдие“, както и по повод публикации в медиите, пресцентърът на КПКОНПИ предоставя следната информация:

С решение на Комисията от 18.12.2019 г. е образувано производство за отнемане на незаконно придобито имущество срещу Веселин Денков, Даниела Миленкова и „Юнайтед синема Пампорово“ ЕООД, с цена на бъдещ иск 12 818 455,73 лв. Проверката по реда на глава Десета от ЗПКОНПИ е започнала след получено уведомление от Специализираната прокуратура за повдигнато обвинение на Денков за изнудване. С определение от 29.01.2020 г. Окръжен съд Смолян е допуснал обезпечение на бъдещия иск на КПКОНПИ, чрез налагане на възбрани върху недвижими имоти, запор на дружествени дялове и запор на сметки.

Определението на първоинстанционния съд е влязло в сила, потвърдено и от ВКС. На 15.07.2020 г. е прието решение на Комисията за предявяване на искова молба за отнемане на незаконно придобито имущество срещу Веселин Денков, Даниела Миленкова и „Юнайтед синема Пампорово“ ЕООД, с цена на иска 11 686 736,53 лв. Така на 17.07.2020 г. в Софийски градски съд е образувано гр. д. № 7114/2020 г.

По молба на Веселин Денков, с твърдения за допуснати от органи на КПКОНПИ сериозни нарушения, на 21.08.2020 г. той е приет в административната сграда на Комисията на пл. „Св. Неделя“ № 6. Пред председателя на КПКОНПИ, в присъствието на началника на кабинета му, г-н Денков е изложил оплаквания във връзка с производството срещу него. Основните доводи на Веселин Денков касаят твърдяна незаконосъобразност на претендираните от КПКОНПИ и наложени от съда възбрани на недвижими имоти. Разяснено му е да изложи в писмен вид всички заявени твърдения за нарушения на процедурата по ЗПКОНПИ, като е уведомен, че съобразно установения ред, те ще са предмет на проверка и решение на Комисията. На 25.08.2020 г. г-н Денков е предявил писмена молба до председателя на КПКОНПИ, с подробни доводи за незаконосъобразност на действията на органите на Комисията, основно по отношение на предприетите обезпечителни мерки /възбрани и запори/ и предявения иск в СГС. Искането е „да преразгледате решението на Комисията от 15.07.2020 г.“. Молбата е регистрирана в деловодната система и на 26.08.2020 г. от председателя на КПКОНПИ са възложени две проверки.

Първата касае доводите за нарушения, допуснати от инспектори на Комисията в хода на проверката на имуществото на г-н Денков, налагането на обезпечителните мерки и предявяването на исковата молба за отнемане на незаконно имущество. Тя е приключила със становище за неоснователността им, поради което с решение на КПКОНПИ, прието в заседание на 14.10.2020 г., след изслушване на доклад на директора на ТД София, молбата на Веселин Денков от 25.08.2020 г. е оставена без уважение: „по т. 36 от дневния ред: „Молбата на лицето е неоснователна и не следва да бъдат предприети действия от страна на КПКОНПИ за преразглеждане на Решение № 1266/15.07.2020 г. за внасяне на иск за отнемане на незаконно придобито имущество.“ Комисията, като ищец, продължава процесуалните си действия по гр. д. № 7114/2020 г. на СГС по предявената на 17.07.2020 г. искова молба.

Втората проверка е възложена на дирекция „Противодействие на корупцията“. В молбата на г-н Денков от 25.08.2020 г. са изложени и кратки твърдения, без конкретика, за предложения, оправени към него от „посредници“ и проведени „неформални срещи“, с цел да бъде повлияно благоприятно на хода на наказателното производство, водено срещу него за изнудване. Именно по повод на това, от председателя на Комисията е възложена и проверката на дирекция „Противодействие на корупцията“. В хода на тази проверка са проведени оперативно-издирвателни мероприятия, които не са установили извършване на корупционни действия от страна на конкретни лица, попадащи в обхвата на правомощията на КПКОНПИ /“лица, заемащи висши публични длъжности“/.

Работата на дирекция „Противодействие на корупцията“ в тази насока продължава с проверка на изнесените конкретни твърдения в публикуваното „Разследване“ на неправителствената организация „Антикорупционен фонд“ – „Историята на Веселин Денков и специализираното правосъдие“, веднага след представянето на първата част – 11.06.2021 г. Извършени са необходимите действия в рамките на правомощията на дирекцията, включително и идентифициране на лица и снемане на обяснения от тях.

До настоящия момент са снети обяснения от Емил Писков, Мартин Божанов, Стоимен Чакалов, Яне Янев, бившият министър на финансите Владислав Горанов, председателят на Апелативния специализиран съд Георги Ушев, бившият министър-председател Бойко Борисов и от други лица.

Установени са лицата, в чието жилище, в тяхно присъствие, са извършвани част от записите, публикувани от неправителствената организация. Бившият народен представител Яне Янев, понастоящем общински съветник в Общински съвет Сандански, е изложил подробни обяснения, отричайки да е изричал записаните думи „в този смисъл и контекст“.

Янев отрича да е знаел за действаща схема, наречена „списък за бърз контрол“, възложена на министър Горанов, като описва подробно срещите си с Ивайла Бакалова и с други лица и поводите за тях и заявява категорично, че последната му среща с настоящия председател на КПКОНПИ е била преди повече от три години, по служебен повод.

Изискани са множество документи, включително и от Специализирания съд. С решение на Комисията от 23.06.2021 г. всички материали са изпратени по компетентност на прокуратурата, на основание чл. 106 ал. 2 т. 1 от ЗПКОНПИ.

Органи на КПКОНПИ не са осъществявали действия, свързани с разследването, по което е повдигнатото обвинение на Веселин Денков от Специализираната прокуратура по друго досъдебно производство през септември 2020 г. Такива действия не са им били възлагани и от прокуратурата по реда на ЗСВ или НПК.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки