Брошура описва правата на командировани български работници в Германия

0

- Advertisement -

Трудовите права на командированите български работници в Германия са описани в специална брошура озаглавена „НА ГУРБЕТ“, подготвена от Главната инспекция по труда.

Специално внимание е обърнато на секторите строителство, транспорт и социални грижи.

Най-важното, което трябва да знаят заминаващите на работа в режим на командирова, е, че в Германия и за тях важат минималните условия на труд, валидни за месните работници, без да се допуска особено третиране.

Освен че в брошурата всеки може да се запознае с минималните трудови стандарти за плащане, почивки и други, в нея са събрани контактите на всички институции и консултативни центрове, в които всеки командирован българин в Германия може да потърси помощ при нарушени права, при това на родния си език.

Нина Христова от Главната инспекция по труда:

„Трудовото законодателство във всяка провинция има своята специфика. Дори при нас да се обадят тук на горещия телефон за българи, работещи в чужбина, ние отново търсим съдействие на колегите в Германия и доста случаи сме решили“.

От инспекцията са категорични, че още преди да заминат на работа в Германия командированите трябва задължително да имат в писмен вид условията на труд, да разполагат с данните на работодателя, при който ще работят, разбира се да имат и трудов договор с условията.

„Когато те тръгват, без да им са предоставени от работодателя необходимите документи, винаги трябва да имат едно наум за коректността на този работодател“, каза Нина Христова.

В брошурата „На гурбет“ има така наречения чек лист с лесни въпроси и на базата на отговорите всеки може да прецени дали има нещо съмнително в неговото командироване в Германия.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки