Огромен архив разказва историята на българската емиграция в Северна Америка

0

- Advertisement -

Основан от покойния български ветеринарен лекар д-р Иван Гаджев и кръстен по-късно на неговия баща, Институтът по история на българската емиграция в Северна Америка започва дейност през 70-те години в САЩ. ИИБЕСА работи за научното изследване, съхраняването и популяризирането на историята на българите в Северна Америка.

За „романтичната“ история на Института, който се намира в Гоце Делчев, и богатия му архив разказа в предаването „Родина зад граница“ журналистът и общественик Кин Стоянов:

„Много знаково е, че Институтът се намира в Гоце Делчев. Неврокоп, както е старото име на Гоце Делчев, е бил един изключително важен духовен център, когато говорим не за българската държава, а за българското землище, тоест всички тези земи, в които са живеели българи, които са получили църковната независимост от султана през 1870 г. Неслучайно не в Благоевград е тронът на владиката, защото епархията е Неврокопска. Тронът на Неврокопския владика се намира в Гоце Делчев – точно срещу Института по история на българската емиграция.“

Институтът се простира на три етажа със обща площ 550 кв.м. и е съставен от три части – библиотека, архив, музей. В библиотеката се съхраняват над 40 хиляди тона литература, посветена на македонския въпрос, на всички 4 основни европейски езика. На втория етаж е подредена изключително богата изложба, свързана с историята на българската емиграция в Северна Америка.


Кин Стоянов определя създателя на Института д-р Иван Гаджев като „българския Граф Монте Кристо“ заради качествата на благородство, които притежава:

„Той е син на една изключително харизматична за този край личност – учителя Илия Гаджев, който до 1934 г. е бил секретар на неврокопския околийски комитет на ВМРО. За съжаление, става жертва на революционния терор през 1944 г. Синът му Иван Гаджев завършва ветеринарна медицина и през 1968 г. е ветеринарен лекар на 5-6 села по границата с Гърция. Тогава решава да емигрира и се озовава в Съединените щати, където започва от нулата, подпомогнат от представителите на българската емиграция там, за да стане един от лидерите й. Създава много успешна ветеринарна клиника. Започва да влага средства в събирането на документите на българската емиграция в Северна Америка, и започва да трупа върху гаража си един невероятен архив, който в момента се намира в Гоце Делчев. Архивът е 102 линейни метра.“

Освен документи, Институтът съхранява и артефакти като икони от първия български православен храм, построен в Северна Америка, както и тухли от зидарията му. Там е и фондът на вестник „Македонска трибуна“, както и на Македонската патриотична организация. Подробности за съдържанието на научния архив има на сайта на ИИБЕСА.

От основаването на Института през 1976 г. до днес всички дейности, свързани с функционирането и поддръжката му, са финансирани единствено от семейството на Иван Гаджев. В предаването „Родина зад граница“ участва и синът му – Тодор Гаджев, който стопанисва Института в момента и води преговори за неговото одържавяване.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки