Цветозар Томов: Политици разпалват апокалиптични страхове за машинния вот

0

- Advertisement -

„Тонът на някои политици в кампанията разпалва апокалиптични страхове от машинното гласуване, които, все едно дали техните автори го искат или не, са форма на саботаж на изборния процес.“ Това заяви в интервю за БНР говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

Около трудностите за машинния вот се създаде донякъде фалшиво обществено напрежение, подчерта говорителят на ЦИК в предаването „Неделя 150“. 

Има признаци, че политическото напрежение в страната се пренася в изборната администрация, смята Томов.

Запитан дали някои членове на ЦИК се държат повече като партийни представители, Цветозар Томов потвърди, че това е така и изрази своите опасения, че е „възможно да се блокират важни решения на ЦИК или най-малкото да се вземат със закъснение“.тестово машинно гласуване преди частичните местни избори  Снимка: БГНЕСтестово машинно гласуване преди частичните местни избори Снимка: БГНЕС

В село Ясен, Плевенско, където се провеждат частични избори за кмет, няма никакво напрежение, а хората не срещат съществени затруднения да дадат своя глас машинно, сподели свои впечатления Цветозар Томов.

С едно изключение всички хора гласуваха за по-малко от минута.“

Изборната администрация ще бъде подготвена за парламентарните избори, методическите инструкции за СИК също ще бъдат подготвени навреме, увери Томов.

През идната седмица допълнително поръчаните машини за гласуване ще бъдат в България, съобщи още говорителят на ЦИК. В понеделник симулаторът на машинно гласуване най-вероятно ще бъде качен на страницата на Централната избирателна комисия, а след това и на страниците на районните избирателни комисии.

Също в началото на новата седмица около 100 машини за тестово гласуване ще бъдат разпратени към районните избирателни комисии, които вече са подготвени с демонстративен софтуер.

„Така че в последния етап на кампанията ще има доста възможности хората, които изпитват притеснения, да се запознаят с това как се гласува машинно.“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки