Иван Нейков попари пенсионерите: Заблуда е, че ще увеличават пенсиите на всички

0

- Advertisement -

„Има опасност да бъдат заблудени хората, че увеличават пенсиите на всички, а това не е вярно!“, заяви пред БНР Иван Нейков, директор на Балканския институт за социална политика и бивш социален министър, в коментар на информацията, че НОИ разработва варианти за преизчисление на пенсиите, според който добавките от 50 лева да бъдат вкарани трайно в пенсиите.

Той уточни, че тази заблуда ще създаде нови разочарования и ново напрежение:

„Проблемът е в натрупаната разлика между старите пенсии и сегашните, т.е. между отпуснатите преди 10-15 години и днешните. Получава се така, че хора, които са работили една и съща работа, но са се пенсионирали в различни години, разликата в пенсиите им ще е вече над 100 лева. Това създава усещането да несправедливост, защото те са работили заедно, имат еднакъв принос към осигурителната система – за годините, когато са са се пенсионирали, а пенсиите са различни. … Трябва да се каже на хората, че не всички ще получат увеличение – пенсионираните преди 1, 2, 3 до 5 години, зависи от формулата, която се избере, те няма да получат такава актуализация. Говорим за актуализация на старите пенсии“.

Нейков беше категоричен, че трябва да се изработи механизъм за адаптиране на старите пенсии към един среден осигурителен доход, който трябва да се избере по политически принцип, т.е. да се вземе политическо решение към коя година да стане това осъвременяване – дали към 2017, 2018 или друга година.

По думите му 50-те лева към пенсиите нямат нищо общо с преизчисляването и определи отпускането им като „абсолютно погрешен ход за начина, по който се искаше да се помогне на хората“:

„Беше грешка да се пипат пенсиите. На хората, на които трябваше да им се помогне, се помага по линия на социалното подпомагане, а не по линия на социалното осигуряване. Когато веднъж дадеш нещо в социалната сфера, после е много трудно да го спреш!“.

Бившият социален министър подчерта, че трябва да се прецени и колко пари може да отдели бюджетът за осъвременяването на пенсиите:

„Добрият ход на служебното правителство е, че вече има и политическа воля, не само да се приказва, а и да има актуализиране на старите пенсии. Това ще бъде направено“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки