АМ „Хемус“ няма да бъде довършена до 2024 г.

0

- Advertisement -

Нямаме интерес да се спира строителството на магистрала „Хемус“. Досега не съм издала нито един документ, който да доведе до спиране на работата. Строителството на магистралата не е спряно и няма да бъде спирано. Важно е обаче кой би могъл да го спре. Могат да го спрат фирмите, които могат да кажат на работниците си, че нямат пари за заплати. Това заяви регионалният министър Виолета Комитова на пресконференция във ведомството на пресконференция на тема: Кой спира автомагистрала „Хемус“.

Автомагистрала „Хемус“ няма да бъде довършена до 2024 г., обяви зам.-министърът на регионалното министерство Тодор Анастасов. Обещанието беше дадено от предишното управляващо правителство начело с Бойко Борисов.

Никой не може да каже кога се случи определянето на сроковете за изпълнение, обясни директорът на ДНСК арх. Влади Калинов. Той каза, че досега е установено, че на места са засегнати горски терени.

Вместо да се извозват на специализирани депа земни маси, са посичани горите и са правени разтоварища на земни маси, включително и на инертни материали. В момента от ДНСК обработват всички сигнали по темата.

Направен е жалък опит за спестяване на пари от депониране на земни маси за сметка на екологията, заяви Калинов.
Назначена е проверка от РДНСК – Ловеч, допълни той. Ще накараме този, който е извършил това нарушение, да го отстрани, категоричен е Калинов.

От Министерството на регионалното развитие изнесоха подробности за строителството на автомагистрала, изпълнител на което е дружеството „Автомагистрали“ ЕАД.

В нашето министерство извършваме два вида строителство – АМ „Хемус“ ще наречем за по-лесно ново строителство, имаме и строителство, в което се извършват ремонти на пътища. Много често двете теми се смесват, обясни министър Комитова. „Забелязваме едно авансово раздаване на пари без изобщо да се изпълнява нещо. Мен ме интересува едно единствено нещо – магистралата трябва да бъде постоена, защото незавършеното строителство е най-скъпо“, подчерта Комитова.

Практически, имаме два пъти гарантиране на едни и същи плащания. В повечето случаи, те са от застрахователни дружества, а не от банкови институции, което законът позволява, обясни регионалният зам.-министър Тодор Анастасов.

Комитова обясни още, че инвестиционният процес касае всички видове строежи, включително магистралата. Устройствените планове за АМ „Хемус“ са започнали през 2015 г. и са завършили през 2021 г. След това започва оформяне на магистралата с отчуждителни процедури, които също са дълги сложни и бавни. Тези срокове не могат да бъдат фиксирани колко време ще отнемат.

След това се изработва инвестиционен проект, който също се съгласува и най-накрая целият този процес трябва да завърши с един единствен документ – разрешение за строеж. С него започва строителство и най-накрая въвеждаме в експлоатация и приключваме с т.нар. АКТ 16, обясни Комитова.

237 км е дълъг участъкът на АМ „Хемус“ от Боаза до Шумен. Тя е разделена на 9 участъка. Първите 3 от тях имат разрешение за строеж и се изпълняват в момента. Те са в строеж. 51 км представлява трасето. Участъците 4,5,6 имат изготвени подробни устройствени планове – от 2015 до 2021 г. Те са влезли в сила през февруари и предстоят следващите стъпки – отчуждителни стъпки, проект за строителство и разрешение за строеж. Участъците 7,8, 9 – за тях няма нищо направено дотук, поясни Комитова. Те са дълги общо 89 км, обясни Комитова.

За довършването на АМ „Хемус“ чрез „инхаус“ поръчките Агенция „Пътна инфраструктура“ е възложила на „Автомагистрали“ ЕАД чрез два договора. Първият е за участъци от 1 до 6 на стойност 1.12 млрд. лева без ДДС. Включва остойностяване на количествените сметки от техническите проекти за участъци от 1 до 3, изработване на технически проекти за участъците от 4 до 6 и строителството на участъци от 1 до 6. С допълнително споразумение към този договор цената на е изменена с 467 млн. лева без ДДС до 1.59 млрд. лева без ДДС, показва проверка по документи на договори за проектиране и изграждане на АМ „Хемус“.

Към момента напредъка по участъците е следното: участък 1 – 57% от 15,2 км; участък 2 – 8% от 19,2 км; участък 3 с 22% от 17 км. Участъците 4, 5 и 6 са с приети технически проекти от Експертен технико-икономически съвет. Изпълняват се подготвителни дейности, мобилизация и разчистване, изграждат се временни пътища.

Към края на 2020 г. „Автомагистрали“ ЕАД е получило три авансови плащания от пътната агенция от 667 млн. лева с ДДС. От страна на АПИ са приети завършени дейности за 136 млн. лева.

Държавната „Автомагистрали“ е сключила общо 68 договора с външни контрагенти за изготвяне на технически проекти, за ползване на механизация, оборудване и транспортни проекти, суровини и др. 39 от тях са 1,05 млрд. лева без ДДС. До края на изминалата година дружеството е извършило авансови плащания общо 672 млн. лева с ДДС, за по-голямата част от които все още няма приета работа, показва още проверката.

По втория договор e за изграждане на участъци от 7 до 9 на стойност 1,38 млрд. лева. Към края на 2020 г. „Автомагистрали“ ЕАД е получило авансови плащания от АПИ с общо размер 478 млн. лева с ДДС. Все още няма завършени дейности, които да са приети от възложителя. Дружеството е сключило 20 договора с външни изпълнители за материали, проектиране, механизация и транспортни средства за 804 млн. лева или близо 70% от цената на по-горе цитирания втори договор. Извършени са плащания авансови до края на миналата година за 425 млн. лева с ДДС. До момента няма никакво изпълнение. „Автомагистрали“ ЕАД е кредитирала безвъзмездно изпълнителите, показва проверката.

Изяснено е, че държавната фирма е и сключвала договори, свързани с изпълнение на дейности по изграждането на АМ „Хемус“ в участъци от 1 до 6 и доизграждането на магистралата в участъци от 7 до 9. 

По време на пресконференцията новото ръководство на „Автомагистрали“ се включи на живо онлайн от сградата на държавното дружество. Изпълнителен директор е Валентин Вълков, а Десислава Христова и Иван Станчев са членове на Съвета на директорите. До този момент новите шефове са били настанени в т.нар. стая за бърза помощ, която по-скоро прилича на стая за почивка с баня с хидромасажен душ. Ще се работи изцяло прозрачно, законосъобразно и за изпълнение на всички започнати в срок, подчертаха от ръководството.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки