Лятна тесла: Бензинът и дизелът поскъпват

0

- Advertisement -

Цените на бензина и дизела ще поскъпнат леко с 5-6 стотинки до края на лятото, прогнозира пред БНР Живодар Терзиев, председател на Българската петролна и газова асоциация.

По данни на платформата Fuelo днес средната цена на най-масовия бензин А95 е 2.16 лв. за литър. За отделните търговци тя варира от 2.00 лв. до 2.19 лв.

Подобни са цените и на дизела. Средната е 2.15 лв. за литър, като се продава в диапазона 1.99 лв. – 2.19 лв.

„От началото на годината горивата на бензиностанциите у нас са поскъпнали с около 25 стотинки“, посочи Терзиев. Това означава ръст от над 13%.

„Ние следваме тенденцията, а тя е – ниското потребление през изминалите 12 месеца заради ограниченията на ковид-пандемията доведе до много ниски нива на нефта, оттам и на дериватите. Например миналата година по това време на бензиностанциите стигнахме цени 1.70-1.60 лв. за литър. След това възстановяването започна и сега сме на предпандемичните нива“, обясни експертът.

Що се отнася до тренда на международните цени, той посочи, че през последните 14 месеца се наблюдава устойчиво поскъпване на нефта, а от там и на неговите производни. „В рамките на една година от почти нулеви нива сега се връщаме на цени  от 67-68  долара за барел, каквито бяха през 2018 г. Петролът поскъпна с 50% от началото на годината, а днес вероятно ще бъде достигната цена от 78 долара за барел. Това показва едно:„Пазарите са нестабилни, но към постоянно повишение“, заяви Терзиев.

Според него обаче въпросът с цените на енергийните ресурси е повече въпрос на геополитика. „За съжаление ще става все по-силна геополитика в аспекта на Зелената сделка, на възстановителния план, а също и на излишните пари, които стоят във финансовата сфера и трябва да бъдат употребени“, посочи Живодар Терзиев.

Все пак той не смята, че ще се стигне до 100 долара за барел в скоро време.

Пътуващите към Гърция експертът посъветва да напълнят резервоарите на колите си догоре, защото в южната ни съседка цената на бензина вече гони 3 лв. за литър.

В Румъния цените са изравнени, единствено пропан-бутанът там е по-скъп. Турция обаче продължава да държи по-ниски цени на бензин и дизел заради данъчната си политика.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки