Черната кутия на МиГ-а още е в България, нарушения в МО отиват в прокуратурата

0

- Advertisement -

Черната кутия на разбилия се преди месец изтребител все още е в България, нарушения в Министерството на отбраната отиват в прокуратурата. Това каза служебният министър на отбраната Георги Панайотов.

Той изрази надежда данните от изтребителя да бъдат разчетени до 3-4 седмици. Преди дни съпругата на загиналия пилот припомни през социалните мрежи, че наближава крайният 30-дневен срок за предварителното следствие. Явната част от проверката на Военната полиция за инцидента може да бъде обявена още следващата седмица, каза Панайотов. Но в момента има и досъдебно производство, което е под надзора на Върховната касационна прокуратура. Според съобщението преди полета не е била установена неизправност в машината.

Министърът обяви готовност да подкрепи инициативата за изграждане на паметник на подп. Валентин Терзиев. Приятели на загиналия преди близо месец пилот започнаха подписка за изграждането на негов паметник в Асеновград.

184 млн. лева платени авансово за нестартирали дейности

От Министерството на отбраната предупредиха, че е възможно изграждането на инфраструктурата на „Граф Игнатиево“ за новите изтребители F-16 да закъснее с 6 до 8 месеца. Причината – редица нередности по конкурсите за изграждането на пистата и на съоръженията. „Нещата са вършени наизуст“, каза Панайотов.

В авиобазите „Граф Игнатиево“, „Безмер“ и „Крумово“ трябва да бъдат инвестирани около 300 млн. лева за ремонти и различно оборудване. Това са целеви пари от бюджета. От МО казаха, че 184 млн. лева са платени авансово за дори нестартирали дейности. На „Граф Игнатиево“ са започнали дейности по рушенето на стари сгради, ремонт на укрития за самолети и изкореняване на храсти. Но и тази дейност на „Граф Игнатиево“ е струвала 2 500 лева на декар, а в „Чешнегирово“ – 220 лева.

Георги Панайотов каза, че голяма част от фирмите, които се занимават с дейностите, са се обърнали към подизпълнители. Според него в някои от случаите това е нормална практика, но част от фирмите са се обърнали към проектантската фирма на Министерството на отбраната, което го навежда на извода, че тези фирми нямат опит с това, с което се заемат. Голям проблем, според Георги Панайотов, е и това, че няма кой да надзирава и координира проектите за новата инфраструктура. Според него е можело да се търси и помощ от НАТО, където има подобна агенция, която се занимава с координацията.

В Министерството на отбраната са възложени без търг, тоест, с директно договаряне, поръчки на стойност 160 млн. лева. Само 680 000 лева е стойността на поръчките, които са били договорени с конкурс. Министърът каза, че Министерството на отбраната дори строителството на хотели, които са извън плановете за поддръжка на военно-почивните бази.

Сменят ръководството на „Терем“

Министърът изрази притеснение за състоянието на дружество „Терем“, което от 2017-а година не е било на печалба. Увери, че няма да има съкращения, но посочи, че ръководството му е ползвало „облаги“ като служебни коли за лични цели, бонуси при различни поводи. Затова обяви, че ще смени ръководството на дружество „Терем“.

Георги Панайотов каза, че вече четвърта седмица търсят директора на агенцията, отговарящия за почивните станции на министерството, за да му връчат заповедта за уволнение. Заради неспазване на правилата са предприети действия срещу служители на дирекция „Инфраструктура на отбраната“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки