България ще произвежда електромобили, разкриват се 1000 работни места

0

- Advertisement -

България подписа меморандум с германската компания Next eGO за изгражданет на завод за електромобили у нас. Министърът на икономиката Кирил Петков и представители на фирмата показаха и тестваха колите пред медии.

„Много съм горд, че една немска компания от бъдещето за електрически автомобили, която вече произвежда електромобили, ще направят основното си производство в град Ловеч. Голяма част от добавената стойност се произвежда в България, не е само сглобяване. Цялата алуминиева конструкция, кабелите и софтуерът ще бъдат произведени в България“, каза Петков.

Тестовото производство на е-колите у нас се очаква да започне през 2023 г. Планува
се от завода край Ловеч да излизат около 30 хил. бройки годишно.
Колите са алуминиеви, а отгоре ще бъдат покрити със специална пластмаса. Те ще
са от градски тип, а базовите модели се очаква да бъдат с пробег около 200
километра с едно зареждане на батерията. Инвестицията ще е около 140 млн. евро и се очаква да бъдат разкрити около 1000 работни места в района.

„Страшно съм щастлив, че за пет седмици – от „Здравейте“ до подписването, успяхме да организираме сделката. Искам да благодаря на целия отбор на Министерството на икономиката, защото работиха и събота и неделя, за да се случи в такъв къс срок. Това трябва да е пример за развитието на България – трябва да сме позитивни и агресивни, страната ни може и заслужава“, коментира ресорният министър.

Петков уточни, че нито един лев няма да бъде даден от българска страна за реализирането на проекта преди първият автомобил да се произведе. Държавните стимули ще дойдат, след като компанията създаде и продаде 10 хил. коли.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки