Банка стресира клиентите си с блокирани сметки

0

- Advertisement -

„Уникредит Булбанк“ е изпратила на над 4000 граждани и фирми известие, че балансът по сметката им е -444 млн. лв.

Значителен брой граждани и фирми – клиенти на „Уникредит Булбанк“, изненадващо се оказаха тези дни с блокирани сметки. Едновременно с това потребителите, които използват електронно банкиране, с ужас са видели, че балансът по сметката им е на минус 444 млн. лв.

При обаждане на контактния център на банката силно притеснените клиенти са уведомявани, че това не е актуална наличност, а временно ограничение по сметката. Причината – непопълнен документ с актуални лични данни, изискван от закона срещу прането на пари. „За да решите този проблем, трябва да посетите офис на банката, или да се обадите на личния си банкер“, инструктира служителят по телефона.

На запитване на „Сега“ защо „УниКредит Булбанк“ прибягва до подобни мерки, оттам отговориха, че това се прави за защита и сигурност на клиентите. „Банката изпълнява стриктно регулаторните задължения да разполага с актуални лични данни на своите клиенти“, посочиха от финансовата институция.

„УниКредит Булбанк“ твърди, че уведомява надлежно всички клиенти, които е необходимо да актуализират своите данни, за начина и срока, в който е необходимо да го извършат – със съобщения, напомняния и телефонни обаждания. От обясненията им става ясно, че „причиненото неудобство“ (с блокираните сметки), е приложено спрямо тези, които не са предприели действия. 

Собственик на малка фирма обаче разказа пред „Сега“, че никога не е получавал предупреждения за актуализиране на каквито и да било данни и е бил шокиран да види, че фирмената му сметка е на минус с няколко стотин милиона лева. Изненадващо, след телефонно обаждане на личния банкер, сметката е разблокирана, без титулярът й да представя някаква допълнителна информация. Доста смущаващо е било обяснението на банковия служител, че става дума за грешка, за „бъг в системата“, и в това положение били над 4000 клиенти на банката.

Други потребители разказват, че действително са получили известие през мобилното банкиране и са попълнили онлайн анкета с исканата информация. Това обаче се оказало недостатъчно, защото е трябвало попълнената анкета да бъде препотвърдена през някакво приложение, което не е на „Уникредит Булбанк“ и значително ги е затруднило. „На практика това приложение не работеше коректно и месец по-късно ни блокираха сметките“, твърдят хората. „В края на краищата, при повечето клиенти на банката няма промяна на лични данни и това може да се верифицира онлайн“, коментираха потърпевши. Още повече, че след посещение в банката немалка част от хората с блокирани сметки изобщо не са попълвали документи, а само са декларирали устно, че няма промяна в личните им данни. А на въпрос защо им изпращат толкова стряскащо известие за дължими стотици милиони, служители от банката обяснили, че така „привличат вниманието им“.

В последните три години изключително много се затегна контролът върху превенцията на прането на пари. Законът за мерките срещу изпирането на пари задължи през 2019 г. банки, застрахователи, инвестиционни посредници, пенсионни дружества, агенции за недвижими имоти и др. да извършват „комплексна проверка“ на клиентите си и да поддържат актуални данни за тях. В резултат на това банките задължават клиентите си всяка година да посещават офисите им, за да потвърдят или актуализират предоставените лични данни.

Практиката е банките актуализират тази информация при посещение в офиса. За хората, които не посещават регулярно банковия клон и не ползват мобилно банкиране, се изпращат писма, или се уведомяват по телефона. Известието е стандартно – клиентът трябва да се яви за потвърждаване на данни и ако това не бъде направено в определен срок, има опасност от блокиране на сметки.

Засега обаче изглежда, че най-агресивно действа „УниКредит Булбанк“, която е и най-голямата банка в страната. През лятото на 2019 г. тя първа разпрати предупредителни писма до голяма част от своите клиенти, в които им постави срок да посетят най-близкия офис не по-късно от 15 септември. И заплаши, че който не посети банката, за да препотвърдите или обновите данните си, сметката му ще бъде закрита.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки