КНСБ обяви минималната заплата за 2027г.

0

- Advertisement -

През 2027 г. минималната работна заплата в България трябва да е 1700 лева и да е 55% спрямо средната. Още през 2026 г. МРЗ трябва да е равна на заплатата за издръжка, която осигурява на наетия работник и семейството му базисен, но социално приемлив стандарт на живот. А делът на нископлатения работник трябва да се намали до 15%, за сравнение през 2019 г. той е бил 17,8%, обявяват от КНСБ.

Това са част от предложенията на синдикатите по заплащането на труда, които да се заложат в Националния план за действие по Европейския стълб на социалните права (ЕССП). Предложенията бяха посочени вчера на кръгла маса „Европейски стълб за социални права-напредък и инструмент за изпълнение“, организирана от конфедерацията и Фондация „Фридрих Еберт“. Форумът бе открит от президента на КНСБ Пламен Димитров, Пенчо Хубчев от “Фридрих Еберт” и зам.-министърът на труда и социалната политика Иван Кръстев. Участие взеха и експерти от социалното и образователното министерство, представители на работодателските организации.

До 2026 г. без здравеопазването, всички функции, които се включват във функцията Социално осигуряване, подпомагане и грижи в бюджетната класификация, трябва да достигнат 20% от брутния вътрешен продукт (30 млрд. лв.), каза Димитров. „Надяваме се държавата, обществото, бизнесът да седнат на една маса и да определят няколко основни приоритета. За да можем поне да обърнем тренда на миграция, да остават повече млади, кадърни и квалифицирани хора, защото иначе нямаме шанс да направим нищо, независимо колко пари се наливат”, добави той. Зам.-министърът на труда и социалната политика Иван Кръстев посочи, че “в много отношения светим в червено в таблото за резултати” по европейския стълб и там трябва да концентрираме усилията си. Пенчо Хубчев от Фондация „Фридрих Еберт“ посочи, че основната причина за факта, че България е най-бедната страна в ЕС е корупцията и липсата на върховенство на закона. “Те водят до това, че всяка година милиарди от бюджета се губят и прахосват, и от друга страна се отблъскват чуждестранните инвеститори”, коментира той.

Европейският стълб на социалните права бе подписан от Съвета на ЕС, Европейския парламент и Европейската комисия през ноември 2017 г. В него са залегнали 20 принципа и права, разпределени в три категории – правни възможности и достъп до пазара на труда, динамични пазари на труда и справедливи условия на работа, социална закрила и приобщаване. КНСБ заяви интереса си за 20-те основни принципа и е с нагласа да допринесе за формиране на Национален план за действие с цел заложените ценности да станат социално-икономическа действителност в България, бе посочено на форума.

Според конфедерацията трябва да се изгради единна визия на партньорите по него, да се потърсят общи приоритети, конкретни мерки и политики за прилагане на Европейския стълб на социалните права. Общите виждания на партньорите пък ще бъдат предоставени на правителството, за да се включат в Националния план по реализиране на ЕССП. В плана са очертани три приоритетни области за действие: заетост, умения и социална закрила. Предвижда се целите да бъдат достигнати до края на десетилетието, като се концентират върху повече и по-качествени работни места, умения и равенство, социаллна закрила и приобщаване.

Предложенията на КНСБ по Националния план за ЕССП бяха представени от националните секретари Ася Гонева, Юлия Симеонова, Огнян Атанасов и д-р Любослав Костов от Информационна система на съдебното изпълнение.  В частта за социалната закрила Ася Гонева посочи, че КНСБ настоява за повишаване на социалните трансфери и въздействието им за подобряване адекватността на всички плащания, особено за пенсиите, ускореното им повишаване за трудова дейност с поне 15% на година и премахването на тавана на пенсиите. Също така се предлагат и въвеждане на нормативен регламент за „ваучерни“ услуги в дома (социални и битови), обвързване на социалните помощи с ангажимент за учене или полагане на труд, реформа в социалното подпомагане, гарантираща дългосрочна устойчивост.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки