Според „Галъп“: Над 40% искат правителство на Слави, Мая и Христо Иванов

0

- Advertisement -

42,9% от българите предпочитат коалиционно правителство на т.нар. партии на промяната – „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“, сочи следизборен сондаж на „Галъп интернешънъл“, проведен в периода 14 – 16 юли сред 816 пълнолетни българи.

Самостоятелно правителство на партията на Слави Трифонов предпочитат 19,4%, а коалиция около ГЕРБ – 17,7%. 20% точно не могат да преценят.

Заявката на Слави Трифонов за кабинета на Николай Василев се оценява като неубедителна. 68,7% не одобряват обявата на Трифонов преди свикването на парламента.

56,9% от анкетираните не одобряват предложения и оттеглен премиер Николай Василев. Одобрението е 23,4%, а останалите се колебаят.

От „Галъп“ отбелязват, че изтеглянето на Василев очевидно е благоприятна стъпка за Трифонов. Въпреки това 50,4% от хората не одобряват като цяло предложения състав на кабинет. Одобрение дават 26,7%.

В по-общ план, премахването на досегашния модел на управление се одобрява и се очакват варианти на управленски конфигурации около всички протестни партии.

71,5% от анкетираните се съгласяват с тезата „Важно е моделът на управление на ГЕРБ никога да не се повтаря“, докато 20,2% смятат, че това не е проблем.

62,5% одобряват служебното правителство да остане под някаква форма, а 32,1% – не одобряват. Останалите се колебаят.

Мнозинството от хората, обаче, смятат, че е по-добре да се състави правителство. 75,6% от анкетираните предпочитат този развой на събитията, докато 15,6% искат нови парламентарни избори. 8,8% не могат да преценят.

В същото време 47,5% предполагат, че парламентът няма да успее да състави правителство. 39,9% мислят обратното, а останалите се колебаят.

Мнозинството от хората одобряват гласуването само с машини – 64,8%. 29,5% не го одобряват, а под 6% се колебаят.

48,5% определят изборите като по-честни от преди, а 27,9% – същите като преди.

9,3% смятат, че отминалият парламентарен вот е бил по-нечестен, а 14,3% не могат да преценят.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки