Богдан Кирилов: Срокът на около 20 000 дози ваксини срещу ковид ще изтече до края на юли

0

- Advertisement -

Изхвърлянето на ваксини у нас са единични случаи. Около 20 000 дози ваксини са с изтичащ срок до края на юли. На фона на доставените в страната, в страната има 4.8 млн. дози ваксини. Към момента няма точни данни за изтичащия срок през август. За една от най-използваните ваксини в страната Пфайзер имаше направено удължаване на срок и понижение на температурата, в която може да се съхраняват. Това коментира директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов в ефира на Нова.

„От началото на юли досега са поставени 77 000 дози като първа ваксина. Темповете на ваксинация са изключително динамични. Виждаме, че в ситуации когато има по-масово разпространение на вируса, тогава хората са по-притеснени. Създадена е организация, ваксинационните пунктове могат да направят така, че да бъдат поставяни по 40 000 дози на ден, според желанието на хората“, коментира той.

„Намален е доста интересът към АстраЗенека. Около 2200 души са решили да им бъде поставена втора доза от АстраЗенека. Интензивно се провеждат изпитвания за това дали да се смесват ваксините. По отношение на имуногенност има положителни резултати. Резултатите от проучванията за поставяне на трета доза от ваксините ще бъдат представени в средата на август“, допълни Кирилов.

По думите му към края на годината трябва да приключат изпитванията във фаза три върху лекарствен продукт срещу ковид в таблетна форма и в началото на следващата година да има такъв тип медикамент.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки