При ръст на миграционния натиск: Военни и жандармерия ще пазят границата

0

- Advertisement -

При увеличение на миграционния натиск на границата от Република Турция са подготвени конкретни действия за подготовка и действие на всички държавни структури. За първоначално реагиране и действие МВР е в готовност да командирова 1020 служители със съответната техника – 500 от жандармерията, 300 – от областните дирекции на МВР и 2020 – от гранична полиция. За подпомагането на органите на вътрешното ведомство ще бъдат командировани 500 военнослужещи и техника, включително и хеликоптер. Това стана ясно от думите на служебния вътрешен министър Бойко Рашков, който бе поканен в парламента на изслушване по искане на народни представители от ПГ на ГЕРБ-СДС.

Той потвърди твърденията, че има увеличение на миграционния натиск на българските граници. През месец май у нас опит за преминаване на границата са направили 2500 граждани, от които 113 са задържани. През юни са почти два пъти повече – 4504, от които задържани са 61 лица. През първите три седмици на юли се отчита намаление от 5% спрямо предходния месец.

От началото на годината до 27 юли са спрени 17 521 граждани на трети страни да преминат територията на границите, като 16 900 от тях са се завърнали във вътрешността на други държави. Общо 590 лица са задържани.

Относно временното настаняване на мигранти в домовете, които бяха посетени по-рано през седмицата от депутати от ГЕРБ – тези в Любимец и Елхово, Рашков информира, че през юни се наблюдава тенденция до 69% нарастване на броя на настанените в центровете, а през първите 3 седмици на юли – капацитетът е запълнен до 85%. Той разясни, че в тях има засилени COVID-мерки, извършват се тестове за коронавирус, спазва се социална дистанция, медицински скрининг и се спазва 14-дневна карантина от всички новонастанени. Освен това мигрантите имат право и на безплатна правна помощ. Максималният престой в домовете за настаняване е до 30 дни, но той не може и да бъде по-малък от 21 дни поради някои гореизброените извършвани процедури. Рашков увери, че ведомството е в готовност за отваряне на нови места за настаняване на мигранти, ако се наложи. Ще бъдат отпуснати финансови средства за разкриване на допълнителни места в имоти и сгради на министерството.

Ръст на мигрантите се забелязва не само у нас, но и у нашите съседки Турция, Гърция и Македония. По думите на Рашков това се дължи както на конфликтите в Близкия Изток и Централна Азия, така и на фактори като подходящите метеорологични условия и понижените COVID-мерки и изисквания за влизане.

По думите на вътрешния министър се очаква увеличаване на миграционния натиск от граждани на Иран и Афганистан. Ситуацията обаче не е толкова напрегната, колкото е била през 2015 и 2016 година, увери той.

МВР шефът уточни, че страната ни има споразумение за сътрудничество с граничните власти с Турция за осъществяването на по-голям контрол и осигуряването на комуникация. Командировани са и служители на вътрешното ведомство на граничните пунктове с Гърция и Турция.

Бойко Рашков уточни, че няма наблюдения относно изправността на съоръженията по границите, но предстои те да бъдат проверени. Като проблем той отчете липсата на достатъчно преводачи, които да осигурят комуникацията между властите и мигрантите.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки