До края на август ще е ясно как ще стартира учебната година

0

- Advertisement -

„Ние трябва да бъдем готови в края на август с ясен сценарий как стартира учебната година“, това заяви пред БНР министърът на образованието и науката проф. Николай Денков.

„Към края на август ще има яснота както по отношение на ваксинирането в системата, така и какво ще се случи към 15 септември“, посочи той.

„Направено е всичко възможно да се информира цялата система защо е важно работещите в нея да се ваксинират“, увери просветният министър.

По думите му притесненията на хората продължават да бавят процеса.

Интересът към информационната кампания сред работещите в системата на образованието според Денков е бил изключително голям. В срещите са участвали над 85 на сто от директорите на училища и детски градини.

„Хората изпитват огромна нужда да получат надеждна информация“, допълни той.

Запитан как гледа на идеята за задължителна ваксинация Николай Денков посочи, че предпочита положителните стимули.

„Българинът има нагласа, че ако нещо се прави задължително, той ще резистира, ще се опитва да се съпротивлява“, сподели министърът на образованието.

„От 4100 училища и детски градини у нас в половината има медицински кабинети с редовно присъствие на медицинско лице. Останалите са с договори за повикване на медицинско лице или за присъствие на такова в определени дни от седмицата“, поясни още проф. Денков.

„44 хиляди устройства липсват в системата на образованието – таблети и лаптопи. ¾ от тях са в рисковите групи и училища със застрашени от отпадане ученици. Около 34 хиляди ученици нямат редовен достъп до интернет“, допълни Николай Денков.

Той съобщи, че е осигурено финансиране за закупуване на липсващите устройства.

Министърът на образованието изтъкна, че от принципа „парите следват ученика“ трябва да преминем към принципа „парите следват качеството“, но големият проблем е, че няма методика за оценка на добавената стойност, която дава едно училище.

„Това би отговорило на много други коментари – колко елитни са елитните гимназии, колко допринасят трудните училища. Може да се окаже, че много по-висока е добавената стойност в едно училище, което работи с трудни деца, отколкото в една елитна гимназия.“

„Националното външно оценяване не бива да се премахва, защото без него няма да имаме картина на системата“, категоричен бе проф. Денков.

„До края на юли две трети от ресурса на програмата „Отново заедно“ е използван“, уточни още министър Денков.

Той очаква програмата за летен отдих да се реализира в пълния си капацитет.

„Има възможност за такава методика – тя се базира на математически модели. Има направени първи стъпки в тази посока. За съжаление началният опит не е отчел всички важни фактори“, сподели просветният министър.

Денков подчерта, че винаги има съпротива, когато се прави методика за оценка, но системата има огромна нужда от нея.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки