Средновековен некропол блесна под сметището в Горна Оряховица

0

- Advertisement -

Средновековен некропол от края на XII до началото на XIII век откриха археолози под старото сметище на Горна Оряховица. В случая можем да говорим за уникален некропол, в който вероятно са били погребвани представители на куманския етнос, а такъв до момента не е проучван от археолозите в България, каза за БТА ръководителят на екипа Илиян Петракиев.

Интересното е как са били извършени погребалните обреди, ориентацията на гробовете и ямите, разположени в некропола, който се намира в подножието на средновековната крепост „Ряховец“. В една от трите разкрити ями археолозите се натъкнали на скелет от овнешка глава, поставена ритуално. При разкопките под пластта от глина и камъни, открили масив от въглени, който се оказал масивен дънер с дължина около 80 сантиметра и диаметър около 30 сантиметра.

В средновековен некропол подобна находка досега не е била описвана, посочи Петракиев. Идеята на археолозите е дънерът да бъде консервиран на място със специални препарати и след това да бъде пренесен в музея в Горна Оряховица. Части от дънера преди обработката са взети за лабораторни анализи.

Предвид датировката на целия комплекс, която съвпада с началото на Второто българско царство, дървото вероятно е на 700 години, времето на царуването на Калоян, но въглеродният анализ ще даде окончателен отговор, посочи Петракиев. Според него, през този период политическите процеси са свързани с етнически микс от пристигащи късни номади и останало население от времето на византийското владичество.

За куманите, например, които в този период са населявали българските земи, огънят е свещен. Той никога не се гаси с вода, а бива „приспиван“ с пръст, за да не бъде убит. Вероятно при подготовката на тази обредна яма са постъпили по същия начин, посочи той. В историята има хипотеза, според която владетелите от Второто българско царство имат кумански произход. До този момент няма археологически доказателства за тази теза, посочи Петракиев.

В открития некропол скелетите са положени в гробовете с елемент на езичество, не в посока запад – изток, както е християнската обредна практика. Всички гробни ями са с въглени, положението на крайниците е различно, а някои от тях са били вързани или липсват, посочи Петракиев и обобщи, че това са обреди, които с в страни от християнската практика, отбеляза той. Сред находките има и множество монети, които не са свързани нито с византийското, нито с българското монетосечене.

Това е първият сезон на разкопките, които се явяват спасителни, след като община Горна Оряховица е изпълнила проект за рекултивация на старото сметище. При дейностите по проекта е открит некропола. В края на юни на терена са пристигнали археолозите, които продължават своите проучвания до момента върху откритите осем гроба. Очакват се антропологичните и палеозоолигичните анализи.

През септември екипът на Илиян Петракиев ще започне седмия археологически сезон на крепостта „Ряховец“, с която по всяка вероятност е свързан некропола, в нейното подножие. Финансирането е осигурено от Министерството на културата. По проект на община Горна Оряховица, след приключване на разкопките, се предвижда цялостният комплекс да бъде част от исторически маршрут, с музей и учебен център за деца и млади археолози, свързан с Второто българско царство.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки