Кацаров: До 7-10 дни страната ще навлезе в „оранжевата“ Covid зона

0

- Advertisement -

По мнението на много експерти страната ни се намира на прага на трета поред голяма епидемична вълна, предупреди здравния министър д-р Стойчо Кацаров на работна среща при президента.

Според него България в голяма степен е готова да посрещне новата вълна на коронавируса, като той смята, че до 7-10 дни страната ни ще навлезе в така наречената „оранжева зона“:

„Все още се намираме в зелената зона. Броят на активните случаи е няколко пъти по-малък от този в съседните страни, но тенденцията очертава, че в рамките на следващите 7 до 10 дни вероятно страната ни, според критериите, възприети от нас и в рамките на ЕС, ще навлезе в „оранжевата зона“. Това е второто ниво на опасност, свързано с брой на новите случаи на 100 на 100 хил. на база 14-дневна заболеваемост“, обясни д-р Кацаров.

Той припомни, че страната ни е заложила и допълнителен критерий – броят на заетите болнични легла с Covid пациенти да е над 2500. Който и от двата да бъде достигнат първи, променяме цвета на зоната, а от там и мерките.

„Мога да кажа, че страната ни, в голямата си част, е готова да посрещне следващата вълна от Covid-19”, посочи още здравният министър и предупреди, че основният риск е свързан с все още ниското ниво на ваксинация в страната. Все пак той отчете като положителен факт нивото на ваксинация при лекарите, което вече достига 70%, както и засилването на имунизацията при възрастните хора.

Здравният министър също така призова за спешна актуализация на бюджета от Народното събрание, тъй като всички резерви вече са почти изчерпани. „Спешно е необходима актуализация на бюджета, тъй който всички резерви по отношение на заплащането за първа линия на медиците са изчерпани, на практика – напълно“!.

На срещата на служебния кабинет с президента Румен Радев бяха обсъдени и необходимите социално-икономически мерки, които трябва да предприемат българските институции, за да се намалят негативните последици при евентуално разрастване на епидемията.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки