Няма непосредствена заплаха за България от пожарите в Северна Македония

0

- Advertisement -

Към този момент няма непосредствена заплаха за България от бушуващите пожари в Република Северна Македония. Това обяви в благоевградското село Габрово директорът на Главната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов. 

Параметрите на пожара са на около четири километра от българската граница. Активните огнища там са на 7 километра и половина. Главен комисар Николай Николов: 

„Ние установихме чрез „Гранична полиция“ денонощно наблюдение. Тежка верижна машина работи горе със задача да направи голяма просека, която да ни послужи като опора евентуално при идване на огъня насам да можем да го спрем. 75 човека са горе на място. Още толкова минимум пожарникари са готови да се притекат“.

Под 10 процента е вероятността пожарът да влезе в нашата територия. В това уверява и екипът български пожарникари, които помагат за гасенето на огнената стихия в Република Северна Македония. Директорът на Югозападното държавно предприятие инж.Дамян Дамянов:

„Спокойно е в Петрово. Там пожарът е локализиран. Имаме 130 човека с пожарникари и военни, които са по периметъра и доизгасяват. В Кюстендил има три пожара и са по същия начин, под контрол. В Невестино има един пожар, в Тишаново. Към момента е спокойно“.

Пожарът край Велинград е локализиран. Унищожени са над 1000 декара сухи треви и иглолистна растителност.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки