Красимир Дачев: Тези цени на тока започват да клатят основите на българската икономика

0

- Advertisement -

„Темата, че българският ток е най-скъпият в Европа я повдигаме вече 10 години. Тя очевидно не е в състояние да бъде решена от политици с малък капацитет в Народното събрание. Трябва да има голям обем политическа критична маса, за да може да бъде решен този проблем”, това заяви пред NOVA икономистът и заместник-председател на Българската търговско-промишлена палата Красимир Дачев.

Той добави, че от 30-40 години много партии и групи са поставили на масата собствените си интереси по тази тема.

„Има интереси, които са извън политическите и извън тези на обикновените хора. В целия свят бедните държави плащат най-скъпо и ние не сме изключение. Нещата се докарват до абсурда. Започват да се клатят основите на фундамента на българската икономика – най-големите предприятия, които са енергоемки и са най-големите консуматори на електричество. Ако това се случи положението ще стане неудържимо”, заяви Дачев.

Според него, ако такива предприятия спрат работа, сегашната криза в страната ще ни се види, като детска игра.

„За тези фирми работят хиляди хора и няма да има кой да им плаща. Това е базата, която генерира парите в държавата. Започва да се клати цялата икономика на страната. Ако тези фирми освободят тези хора, те ще отидат на издръжка при държавата. Бизнесът пък ще спре парите си към държавата, с които тя плаща на останалите без работа”, обясни Дачев.

„Проблемите в енергетиката ни са генетични. Ние се борихме с години тя да се освободи и да стане по-пазарна. Енергетиката не може да се промени след нечия оставка. Всички партии имат интереси там. Нужно е всички да се обединят и да поискат промяната. Това е и причината поради която това няма да се случи”, категоричен бе Дачев.

„Нужна е голяма политическа воля, която няма как да бъде събрана, защото има много заключени интереси в политиката”, каза още той.

По неговите думи почти няма голям енергиен консуматор в България, който да не е започнал да търси алтернативни методи.

„Когато токът се увеличи това се случва с всичко друго. Ако продължаваме по този начин, държавата ще си загине тихо. Няма начин да пипаш фундамента на икономиката и всичко да стои красиво и непокътнато”, добави Дачев.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки