Всяко второ легло в болница заето

0

- Advertisement -

Почти всяко второ легло в болниците у нас е заето. Това показват данните на Националната здравноосигурителна каса към 15 август. От 48 163 легла в лечебните заведения из страната, заетите са 21 447. От тях хоспитализираните COVID пациенти засега обаче са само 1656.

Според здравни експерти причината за големия брой хоспитализации е свързан с това, че при предишните вълни на коронакризата в страната бяха отложени много от плановите медицински процедури, които все още се наваксват. Самият здравен министър Стойчо Кацаров пък е заявил във вторник, че няма да се спират плановите операции при нова вълна на коронавирусната инфекция. Неговото мнение било, че това не трябва да се случва, но все още подобна заповед не е издадена. Не е и сигурно, че при нова вълна няма да се стигне все пак до спирането им.

Проверка на „Монитор“ в статистиката на НЗОК показва още, че най-много хоспитализирани COVID болни има в столицата. Те са близо ¼ от всички приети за лечение в болница пациенти с коронавирус – 337. Прави впечатление, че от тях 97 са само в една болница – УМБАЛ „Св. Анна“. След това най-много хоспитализирани COVID болни в столицата има в УМБАЛББ „Св. София“ – 61, 51 са в Инфекциозна болница. В най-голямата спешна болница у нас има 29 COVID болни, във ВМА са 23, а в Александровска 11. В МВР болница са 14, а в УМБАЛ „Софиямед“ 15. В Майчин дом има 4 жени с COVID, а в бившата правителствена болница са 2. По един пациент с коронавирусна инфекция има в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, 4-та градска болница и УМБАЛ „Здраве“. След София най-много COVID болни има в Пловдив 140, след това в Русе 105, Варна 102. По 98 са тези пациенти в Хасково и Велико Търново. 89 са в Бургас, а в Пазарджик 78. В две ямболски болници има общо 62 хоспитализирани пациенти с коронавирус, в Стара Загора са 55, в Сливен 50, в Благоевград 47, в Габрово 45. По 36 са COVID болните в Плевен и Добрич, с един по-малко са в Шумен, а в Ловеч с 33. В Перник има 29 пациенти с корнавируса в болница, с един по-малко са в Кърджали, а в Разград с двама. По 23-ма са COVID болните в Търговище и Враца, а с човек надоли в Силистра. В две монтански болници има 19 болни, а в кюстендилските са 14. В родопския град Смолян има 11 пациента в една болница, а във Видин са с двама по-малко. Най-малко хоспитализирани пациенти с коронавирус има в София-област – 5 души.

Междувременно директорът на Столичната регионална здравна инспекция /СРЗИ/ – д-р Данчо Пенчев издаде заповед, с която за увеличава броя на леглата за лечение на пациенти с COVID-19.  Документът е съобразен с Плана за справяне с епидемията, приет от служебното правителство. Болниците трябва да преструктурират отделенията до утре.  В заповедта е разписано точно кои болници по колко легла за лечение на коронавирусна инфекция трябва да разкрият, в зависимост от 14 дневната заболеваемост.

За момента столицата е в оранжевата зона по заболеваемост  и според заповедта трябва да разполага с общо 552 легла за лечение на корнавирусна инфекция, като 41 от тях са за пациенти, които се нуждаят от интензивна грижа. Леглата са разпределени в общо 16 болници. При най-висока степен на заболеваемост – 4 ниво, според Националния оперативен план за справяне с пандемията от COVID-19, в 25 столични болници ще трябва да бъдат осигурени 1435 легла, като 200 от тях ще бъдат за болни, нуждаещи се от интензивно лечение, се посочва в заповедта.

Друг план на МЗ предвижда, че леките случаи на COVID-19 ще се лекуват амбулаторно – в домашни условия, и с безплатни лекарства, които ще се изписват по преценка на лекар. Това заяви на заместник-министърът на здравеопазването Димитър Петров след среща с представители на пет болнични асоциации. На нея бе обсъдена готовността на лечебните заведения за новата COVID вълна. Лекуването на леките случаи в домашни условия ще намали натискът върху болничната помощ, обясни още Петров. По думите му новата амбулаторна процедура трябва да стане до една, две седмици, като тя ще може да се изпълнява от лекарите в първичната и в специализираната извънболнична помощ, както и от педиатри. Лекарствата ще се изписват по общия ред, но ще бъдат безплатни за пациентите, увери той. За целта се търси вариант, как точно да става тяхното изписване от специалистите. По думите на Петров, те ще се заплащат от бюджета на НЗОК. В процедурата ще бъдат указани и изследвания, които ще се правят, ако има нужда. „Ако състоянието на пациента се усложни, той ще бъде приеман в болница“, успокои зам.-министърът.

Във връзка с увеличаващия се брой COVID болни, д-р Петров обясни, че затягането на мерките ще се случва спрямо приетия план – намаляване на капацитета на заведения и мероприятия. По конкретни действия той не уточни, но заяви, че има голяма съпротива срещу всякакво затягане на противоепидемичните мерки. От думите му стана ясно, че към момента здравните власти обмислят да засилят контрола от страна на РЗИ-тата.

„Те трябва да си съставят списък с рискови обекти, където има висока вероятност да се случи заразяване. Ще поискаме да се засилят мерките в градския транспорт в страната, а в София ще има допълнителна среща за градския транспорт, защото мерките там не се спазват“, посочи Петров. Той обясни, че е много важно в градския транспорт да се носи маска, особено като се има предвид, че в автобусите, трамваите, тролеите, метрото е трудно да се спазва дистанция. От думите му стана ясно, че ще се засили и контролът във влаковете, където има наблюдения, че мерките не се спазват.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки