Следващата седмица оповестяват номинираните за управител на БНБ

0

- Advertisement -

Следващата седмица се очаква да станат известни имената на номинираните кандидати за управител на БНБ. Мандатът на гуверньора Димитър Радев изтече на 15 юли, но до избора на нов управител той изпълнява функциите.

За изтичащите мандати още в 45-то Народно събрание сигнализираха от „Има такъв народ“. Месеци по-късно в нова позиция от партията са категорични, че „като първа политическа сила логично имат номинации за всички важни постове в държавата“. Макар най-спряганото име в кулоарите на парламента за нов гуверньор да е на Любомир Каримански – към момента председател на бюджетната комисия в парламента, дори неофициално от „Има такъв народ“ не потвърждават или отричат името.

Неофициално депутати потвърдиха за БНР, че ГЕРБ-СДС също имат своя кандидатура, но все още се въздържат да назоват името. От коалицията обаче със сигурност ще настояват да се удължи срокът за номинации, който в ресорната комисия бе приет за 3 дни. Това е теза, която среща подкрепа и сред други парламентарни сили. Още при обсъждането на темата в ресорната комисия, депутатът от „БСП за България“ Георги Кадиев декларира, че коалицията не е съгласна за смяна на гуверньора на всяка цена в кратки срокове.

Отново неофициално от ДПС имат критики към работата на Димитър Радев и затова са убедени, че трябва по-скоро да бъде сменен. Засега официално или не от БСП и ДПС не са заявили следващи действия. Очаква се следващата седмица да бъдат приети правилата за избор на гуверньор и в пленарната зала, след което ще започне да тече приетият от Народното събрание срок за номинации.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки