Дават до 400 лева или два почивни дни бонус на имунизирани сервитьори

0

- Advertisement -

Под 1-2 процента от заведенията, чийто брой е общо около 27 000, са с напълно ваксиниран персонал, съобщи пред „Телеграф“ шефът на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов. По груби изчисления това прави не повече от около 500 заведения.

Въпросните кафенета и кръчми са с много малка численост на персонала – към 4-5 човека работят във всяко от тях. На хартия те могат съгласно последната заповед на здравния министър Стойчо Кацаров да се възползват и вместо с капацитет наполовина да работят на пълен. Това важи за заведенията, където целият персонал е ваксиниран или преболедувал COVID, или пък си прави редовно тестове. Само че има още едно условие това да се случи и то е неизпълнимо, твърдят от ресторантьорския бранш – клиентите на тези заведения трябва да отговарят на същите условия – да са ваксинирани, преболедували или с отрицателен PCR от последните 72 часа. Ние нямаме право да им искаме такива документи, това е прехвърляне на отговорността към бизнеса, заяви Алибегов. По думите му въпросната мярка е копирана от държави, при които около 70% от населението е ваксинирано. При нас тя нямало да проработи. Ако едно заведение пуска само ваксинирани, то ще се обрече на фалит, заяви Алибегов.

Ресторантьорите също не можели да притискат персонала си да се ваксинира, защото това е доброволен акт. Работодателите в бранша давали парични стимули – от 200 до 400 лева на всеки служител, който пожелае да се имунизира. Интересът обаче бил минимален. Алибегов даде пример с неговите заведения, където от 200 служители само 15 пожелали да получат ваксина.

Засега е известен един хотел със 100% ваксиниран персонал. Той се намира в курорта „Албена“ и още в началото на юни получи стикер „100% ваксинирани“.

Централното звено на „Албена“ също е 100% ваксинирано, а средният процент за целия персонал е 55 процента от всички 2800 работещи в курорта. Имало и други хотели със 100% ваксиниран персонал, но не е известно те да имат стикери за това. От ръководството на курорта предлагат стимул по 500 лв. за всеки имунизиран служител.

Няма никаква психоза относно напускане на персонал в Балчик, твърдят хотелиери и ресторантьори. Никой от работодателите не натиска хората си да се ваксинират, тъй като близо 80 на сто от работещите в туристическия бранш са преболедували COVID през последната вълна, а останалите са ваксинирани или тепърва ще го сторят. Затова няма да се наложи ограничаване капацитета на обектите, казват от бранша в Балчик. 

Ваксинираните служители на заведения и хотели в Пловдив надхвърлят 50%. Всички бармани, сервитьори, управители на ресторанти, кафенета и места за отдих, които са избрали да се имунизират, са го направили по свое убеждение. Това съобщи председателят на Сдружението на ресторантьорите и хотелиерите „Тракия“ в Пловдив Еньо Енев. Собственици и управители на ресторанти и хотели няма как и не могат да задължат хората си да се ваксинират насила. За да ги стимулират обаче, им дават бонуси, като например ден-два повече към платения отпуск, малко повече ваучери за храна или ползване на карта за отстъпки по партньорска програма. Картата за отстъпки важи не само в обектите, членове на сдружението, но и примерно при покупка на бяла техника.

Според Енев обаче заповедта на министъра на здравеопазването е дискриминационна. На практика заповедта на здравния министър от 20 август т.г. заведенията да имат право да използват пълния си капацитет, ако персоналът и посетителите са ваксинирани, преболедували или представят негативен PCR тест, е неизпълнима. Това каза и председателят на Съюза на хотелиерите и ресторантьорите в Русе Красимир Иванчев.

Той уточни, че може да се изпълни само едното условие – това, което се отнася за персонала, но не и за посетителите.

„При проверките дори инспекторите от регионалната здравна инспекция нямат право да поискат личен документ, ако не са придружени от полицай. Как тогава ние ще проверяваме хората дали имат документ за ваксинация, или са преболедували? А и да го проверя, как да разбера истински ли е, или не?“, недоумява той. Браншът смята, че вместо да се поставят неизпълними изисквания към ресторантьорите, е по-добре усилията на властите да се насочат към увеличаване на броя на ваксинираните у нас.

В Стара Загора едва около 20 на сто от персонала на заведенията за обществено хранене, собственост на 85-те фирми, членуващи в Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите, е ваксиниран или преболедувал, хората масово отказват да го сторят и заявяват, че ако бъдат „притиснати“, ще напуснат, съобщи председателят на УС на сдружението Вени Петрова.

Мерките за борба с разпространението на COVID-19 у нас са копи-пейст от чужди практики и не отразяват българската специфика на ресторантския бизнес. Това коментира пред „Телеграф“ председателката на Асоциацията на ресторантьорите и хотелиерите в Шумен Десислава Иванова. По думите й над 40 процента от хората в бранша вече са се срещнали с вируса. Що се отнася до останалите, нито мога да задължавам някого да прави нещо против волята си, нито мен е редно някой да ме задължава, каза Иванова.

Масово нарушаване на мерките по морето 

Ресторанти, нощни клубове и улични павилиони за храна по морето масово не спазват противоепидемичните мерки за борба с COVID-19, съобщи Нова телевизия. 

Проверка разкрива, че в нито една от будките, в които се продават храни, персоналът не носи маски. В заведенията за хранене край морето пък по обяд вече няма свободни маси. Изискването за работа на половин капацитет не се спазва – масите са една до друга. Правилата обаче се нарушават не само от служителите, но и от самите туристи. Изискването за носене на маски на закрито например се спазва в големите магазини, но не и в по-малките търговски обекти край плажа. Пред всички места за хранене опашките са огромни, а разстояние между летовниците няма. Подобно е и положението в нощните клубове.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки