Министър проф. Николай Денков: Не изключвам необходимостта от удължаване на учебната година

0

- Advertisement -

Образователното министерство на изключва необходимостта от удължаване на учебната година. Това стана ясно от думите на заяви служебният образователен министър проф. Николай Денков.

„Ние сме още в началото на учебната година. Един от фактите, които с обсъжда последните две месеца, е че делта вариантът води до по-бързо нарастващи вълни и до по-бързо спадащи. Не знаем как ще бъде в България. Нека да напредне учебната година и ако трябва, ще търсим варианти или за удължаване, което трябва да стане със сериозни решения и на други звена, или ,ако трябва, ще променяме и учебните планове”, заяви той пред Bulgaria ON AIR.

Той е категоричен , че навсякъде, където има възможност, годината ще започне присъствено. Решенията ще бъдат локални спрямо епидемичната. „Където сме в „тъмночервената зона“, няма как учебната година да започне присъствено. За първокласниците в двора ще има тържество, така че да запомнят с хубаво този ден. В „червените“ и „жълти зони“ има различни варианти”, каза още той.  Проф. Денков обясни, че ще държат максимално дълго време в училище децата от първи до четвърти клас. При по-големите класове зависи от конкретната ситуация. „Ще се опитаме поне 50% от времето децата да учат присъствено”, каза още министърът. Той подчерта, че присъственото обучение е много по-добро за преподаване на материала и за социализацията на децата.

По отношение на ежеседмичното тестване на учениците проф. Денков обясни, че това може да се случва само ако родителите са съгласни и по този начин ще бъдат изолирани огнищата, ако се появят такива. „За това трябва разрешение на родителите. Директорите ще организират такова допитване. Ще осигурим безплатните тестове“, обясни той. Министърът допълни, че тестове могат да се правят и когато дете покаже признаци на заболяване, за се провери дали е коронавирус.

От анализа на дистанционното обучение на служебния кабинет стана ясно, че липсвали са около 44 хил. устройства за онлайн обучението. Проф. Денков обясни, че те вече са поръчани и една част от тях ще пристигнат през септември, а останалите през октомври. Водят се преговори и с мобилните оператори, за да се осигури и достъп до интернет на всички деца. Това по думите на проф. Денков обаче не е основният проблем. Важно и самите деца да бъдат обхванати, затова и следващата седмица се активира механизма за обхват.

По думите на министъра учителите са едно от съсловията с висок процент на ваксиниране.

„В доста страни заложиха задължително ваксиниране на медицинските служители и учителите. За да работи една мярка, трябва да има обществена подкрепа. Все още в България няма обществена подкрепа по отношение на задължителните мерки. Имаше една анкета, 95% от учителите бяха категорично против задължителното ваксиниране“, посочи проф. Денков.

Той призова хората да се ваксинират, защото това ще ги предпази от тежко заболяване и фатален изход. По думите му има страни, в които 20-30 до 50% в определени възрастови диапазони децата и младежите се ваксинират, именно защото по-добре образованото общество разбира ползите от ваксините.

„За съжаление, в България около 1% е ваксинацията на децата. Трябва да отидем поне на 20-30%, за да има съществен ефект. Делта вариантът разболява децата, има и фатални изходи. Има статистика на УНИЦЕФ за фаталните изходи при възрастовата група до 20 години”, заяви образователният министър.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки