Гласуват на първо четене актуализацията на бюджета

0

- Advertisement -

Депутатите обсъждат на първо четене актуализацията на държавния бюджет, внесена от служебния кабинет. Спорът е защо в приходната част са заложени финансови буфери. 

ГЕРБ няма да подкрепи актуализацията с мотива, че промените не са направени с парламентарно мнозинство. Депутатът Тома Биков попита кой ще носи отговорност след 2 седмици: 

„Кой ще носи отговорност за това, което ще се случи между първо и второ четене в момент на предизборна кампания, нека си го кажем честно. Между първо и второ четене още отсега има заявки, че ще завалят серия от предложения, които рискуват да направят първата стъпка към финансовата криза“.

Йордан Цонев от ДПС заяви, че неговата парламентарна група ще предложи увеличение на приходите от акцизи. ДПС се усъмниха, че актуализацията се прави по стари схеми:

„Под модела „джипката“ ние визираме това, че много години бюджети бяха изготвени с оставяне на резерви. Този резерв се харчи с постановление на МС. Сега разбрахте ли защо този бюджет е същия като предните. Спестените акцизи на някои стопански субекти обикновено отиват в предизборната кампания и си заслужава човек да го скъса и да го върне на министъра, не за друго, не защото не е правено, а защото има заявка за нов морал. Ако обичате, да не повтаряме модели, за които се кълнем от сутрин до вечер, че ще изчегъртаме. Така, че ние ще предложим увеличение на приходите от акцизи и, респективно, увеличение на разходите за хората и за бизнеса“.

Министърът на финансите Асен Василев заяви, че приходите от акцизи са добри, а създаденият буфер може да се контролира:

„Приходите от акцизи, месец върху месец, скочиха с повече от 20% , а вие знаете, че това няма как да се дължи на инфлацията, тъй като това са приходи на база обем. Що се отнася защо разходите са сложени в резерва, те са сложени в резерва, но са сложени на отделни пера, което означава, че МС, колкото и да иска, реално трябва да ги похарчи за целите, за които тези разходи са заложени“.

ИБГНИ, ИТН и ДБ ще подкрепят актуализацията. Дебатът в зала продължава.

По-рано тази седмица депутатите вече одобриха промените в бюджетите на държавното обществено осигуряване и на Здравната каса.

Основните критики към предложения от служебния кабинет проект за актуализация на бюджета са свързани с недостатъчната сигурност, че очакваните постъпления от плана за възстановяване наистина ще пристигнат в хазната, както и че не се подпомагат ключови сектори.

Парламентарно представените политически сили изразиха намерения да направят множество предложения между първо и второ четене. Искане за такива промени има и от служебния кабинет. В четвъртък министър Асен Василев заяви, че когато станат готови разчетите на Министерството на вътрешните работи и на Министерството на отбраната за необходимите им допълнителни средства за посрещане на мигрантската криза, той ще ги предостави на председателя на ресорната комисия Любомир Каримански и очаква от него да ги внесе между двете гласувания.

Като цяло промените в консолидираната рамка предвиждат свиване на дефицита до 3,6 на сто.

След работата си по бюджета депутатите ще посветят времето си на парламентарен контрол.

В него ще участват редица министри, но първи на въпроси ще отговаря премиерът Стефан Янев.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки