Българинът отделя над 1000 лв. на година за лекарства

0

- Advertisement -

Американско проучване за 2018 година показва, че българинът отделя 1 040 лева годишно за лекарства, което ни нарежда на осмо място в света по разходи за здраве. Икономисти и фармацевти у нас обаче изчисляват, че рязък скок в цените на лекарствата няма – и дори поддържаме едно от най-ниските нива в Европа, съобщава Нова тв. 

Една пенсия не стига за всички разходи, категорична е Петя Иванова. Признава, че продължава да работи, а сред причините е и сумата, която отделя за лекарства всеки месец. 

„Факт е, че българинът доплаща много за лекарства”, каза икономистът Аркади Шарков.  

Заради европейските регулации – цените няма как да са по-високи от тези в други европейски държави, обяснява икономистът. „Цените на лекарствата в България, спрямо целия ЕС, са едни от най-ниските”, добави Шарков.  

Дори пандемията не им повлияла драстично. Оказва се, че COVID-19 е повишил цените само на основните съставки, но не и на самите лекарства. Това поставило производителите пред избор. 

„Първо – това да поемат финансовата щета за своя сметка, което реално правят в момента. Второ – да поискат от правителството свалянето на ДДС”, уточни икономистът.

Но и без драстичен скок, някои лекарства остават недостъпни за хората, които се нуждаят от тях ежемесечно, разказват фармацевти. „По-възрастни хора, които имат по-лимитирани доходи, от 2-3 предписани лекарства, взимат само едното понякога – правят компромиси със здравето си”, каза председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов.

Вместо да се лишават от даден медикамент, Костов препоръчва да го заместят с друг – със същия състав, но различен производител и по-ниска цена.

 „Понякога разликите са в пъти, а лечебният ефект е същият и хора, за които няколко лева са от значение, биха могли да спестят”, добави той.   

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки