Армията поддържа 36-часова готовност за развръщане на военни на границата

0

- Advertisement -

Българската армия поддържа 36-часова готовност за развръщане на военни подразделения за изпълнение на задачи по охрана на държавната граница в координация със структурите на Министерството на вътрешните работи. Имаме готовност при отправено искане от министъра на вътрешните работи да изпратим до 350 военнослужещи на българо-турската граница и до 250 – на българо-гръцката граница. Това каза началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов в отговор на въпроси на журналисти след официалната церемония, с която беше открита новата учебна 2021 – 2022 г. във Военна академия „Г. С. Раковски“. 

По думите му, във връзка с изпълнението на задачите по охрана на държавната граница е необходима актуализация на бюджета. Финансовите средства ще бъдат предназначени за ротацията на военнослужещите и за конкретни дейности, свързани с предотвратяване на нелегалното преминаване на българска територия и логистичното осигуряване на формированията, които изпълняват задачи там.

На въпрос за участието на България в небойната операция на НАТО на територията на Република Косово по подпомагане на евакуацията на определени афганистански граждани адмирал Емил Ефтимов разясни, че българският военен контингент е в състав от 26 военнослужещи – взвод Военна полиция, екип за контрол на придвижването и двама военни психолози. В момента контингентът се предислоцира към Република Косово, където се изграждат необходимите съоръжения за настаняване на емигранти от Афганистан. Българските военнослужещи ще изпълняват задачи в тази небойна операция в съответствие с приетите правила и оперативни планове на НАТО.

Заместник-министърът на отбраната Пламен Йорданов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов участваха днес в официалното откриване на новата учебна година във Военна академия „Г. С. Раковски“. В първите за годината академични лекции те представиха пред слушателите и командно-преподавателския състав актуални аспекти на отбранителната политика, предизвикателствата пред сигурността и трансформацията на Въоръжените сили на Република България в контекста на променената стратегическа рамка на НАТО.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки