Стефан Янев свиква Съвета по сигурността заради мигрантския натиск

0

- Advertisement -

Служебният премиер Стефан Янев свиква на 9 септември заседание на Съвета по сигурността към Министерския съвет, който координира всички служби във връзка с мигрантския натиск над българската граница.

„Този съвет работи в мирно време и най-общо казано е в състояние и е предназначен да управлява всички кризи, които може да се появят. Следващата седмица предстои свикване на този съвет, вече са изпратени поканите. Тази координационна среща ще бъде на 9 септември“, заяви Янев в пленарната зала в парламента.

По думите на премиера една от точките в дневния ред на заседанието на съвета по сигурността ще бъде за разглеждане на въпросите за мигрантския натиск и координация между всички служби.

„В началото на месец юли направихме заседание и една от констатациите беше, че неговият секретариат не е бил структуриран никога, не е работил никога.

Една от задачите на този следващ съвет на 9 септември е именно тази – да затвори този кръг и да институционализира този секретариат. Имаме готовност да направим този секретариат постоянно действаща структура към МС както е записано в закона“, подчерта премиерът.

„Съветът по сигурност поставя жалоните как се прави тази координация. Вече е създадена специална координационна група, която всеки ден анализира всички данни и обстоятелства, които се случват пряко на границата и във вътрешността на страната.

Тази координационна група подпомага и съвета по сигурността, и министъра на вътрешните работи по противодействие на мигрантския натиск. Нямаме проблеми с взаимодействието с различните звена и служби“, обясни Янев.

Служебният премиер посочи, че в момента не се налага задействане на механизма за участие на въоръжените сили в охрана на границата. По думите му, в момента органите на МВнР и гранична полиция са в състояние да изпълнят поставените задачи.

„България пази една от външните граници на ЕС, която в момента е подложена на допълнителен натиск. Сътрудничеството с Турция и Гърция върви на много нива – както на централно ниво, така и на професионално.

Изграден е механизъм на границата с Гърция, който осигурява обмен на информация. Изявленията на турското държавно ръководство е, че има вече голям брой мигранти на своя територия и заявленията на политическо ниво са, че Турция няма да се превърне в буферна зона и да се грижи за всички тези мигранти.

Трябва да търсим и общата европейска позиция за тези разговори“, посочи Янев в отговор на въпроси на депутати.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки