Радев ще търси „рационално решение“ за избори 2 в 1

0

- Advertisement -

Неуспехът на нашите народни представители да излъчат за пореден път редовно правителство не изчерпва тяхната отговорност към българските граждани и на дневен ред е не толкова датата на изборите, а дали НС ще успее да се мобилизира, за да свърши поне част от работата. На плещите на депутатите лежи отговорността за актуализацията на бюджета.

Това заяви президентът Румен Радев, след като БСП ще върне във вторник нереализиран и третият мандат за съставяне на кабинет, а парламентът реши президентските избори да се проведат на 14 ноември. Президентът коментира пред репортери политическата ситуация при посещение във Военно-медицинска академия, където участва в откриването на тренировъчен център.

Радев подчерта, че ще търси, цитирам, „рационално решение“ по отношение на провеждането на избори 2 в 1 – парламентарни и президентски избори:

„Аз неведнъж заявих, че такова смесване на парламентарни с президентски избори е против духа на нашата Конституция и разграничаването на отговорностите между две от институциите, но трябва да отчитаме и факта, че кризата се задълбочава, че трябва да призоваваме българите да гласуват в три поредни седмици, а това е свързано и с разход на средства и най-вече на време. Така че ще търся рационално решение, защото и изборната администрация ще бъде изключително натоварена“.

Той не посочи конкретна дата за разпускане на 46-ото Народно събрание. „Зависи как народните представители ще организират оттук-нататък своята работа, така че да изпълнят поне най-важната част от задачата, която е пред тях. На плещите на народните представители на етажи отговорността за актуализация на бюджета. Аз вярвам, че нашите депутати няма да оставят работещите, пенсионерите, болниците и бизнеса без пари. Всички очакваме в оставащите дни те да организират максимално добре своята работа има и важни проектозакони, които също предстоят да бъдат гласувани“.

Държавният глава е обезпокоен от нежеланието депутатите да се занимаят с Плана за развитие и възстановявате. По думите на Радев към момента не стои въпросът за състава на следващият служебен кабинет , който ще назначи, а настоящият има още работа която да свърши

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки