Няма кой да бачка: Британците реват за нашите гурбетчии

0

- Advertisement -

Конфедерацията на британските предприемачи предупреди, че недостигът на работна ръка в Обединеното кралство може да продължи до две години и да забави икономическото възстановяване на страната. Това съобщава вестник The Independent.

В тази връзка ръководителят на конфедерацията Тони Дънкър призова правителството да допусне повече чуждестранни работници в страната и да обучи специалисти за вакантните длъжности, уточнява Фокус.

Масовият недостиг на персонал в Обединеното кралство, причинен от новата имиграционна политика след Брекзит и пандемията от коронавирус, може да продължи около две години и да забави възстановяването на страната от кризата, пише The Independent.

Както отбелязва вестникът, през последните няколко месеца в британската преса темата за недостига на шофьори на камиони беше широко отразявана. Според Конфедерацията на британските предприемачи обаче представители на други индустрии също са принудени да ограничат дейността си.

По-специално поради недостиг на обслужващ персонал хотелите ограничават броя на стаите, налични за резервация. Британските ресторанти започнаха да съкращават работното си време, избирайки между часовете по обяд или вечерно обслужване. И доставчиците трябва да удвояват времето за изчакване, за да бъдат доставени стоките на потребителите.

„Недостигът на работна ръка се усеща във всички сектори на икономиката… Този недостиг вече се отразява на бизнес операциите и ще се отрази негативно върху икономическото възстановяване на Обединеното кралство“, алармира Дънкър.

За да се справи с проблема, конфедерацията призова британското правителство да включи работни места като шофьор, заварчик, касапин и зидар в списъка на дефицитните професии, така че компаниите да могат да наемат работници от чужбина (сред най-честите работници от чужбина на Острова са българите и румънците). Организацията също така посочва необходимостта от политика, която да предвижда професионално обучение на служители.

Освен това Конфедерацията на британските предприемачи предупреди, че премахването на схемата за платена отпуска от 1 октомври, въведена поради ограниченията на коронавирус, оставили множество хора без доходи, няма да преодолее недостига на работна ръка.

Принц Чарлз посече жестоко хиляди българи! Зове за „Поземлена армия“ ВИДЕО

Въпреки очакванията на правителството, че отмяната на програмата ще доведе до вълна от съкращения, принуждавайки хиляди работници да излязат на пазара на труда, Дънкър призова да не се разчита на това като „панацея, която според някои магически ще запълни недостига на работна ръка“.

Дънкър отбеляза, че макар и други европейски страни да изпитват недостиг на работна ръка, натискът върху британските компании се е засилил, тъй като през последните година и половина голям брой чуждестранни работници са напуснали страната. Основните причини за това той нарича пандемията от COVID-19 и имиграционната политика на Обединеното кралство след излизането му от структурите на ЕС.

Според The Independent организацията подчертава, че правителството е обещало имиграционна система, която ще се фокусира върху предоставянето на Великобритания на специалисти с необходимите умения. В действителност обаче след Брекзит системата не е успяла да отговори на очевидната нужда от квалифицирани работници.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки