Решено: Пенсиите ще бъдат актуализирани от 25 декември

0

- Advertisement -

Преизчисляването на пенсиите влиза в сила от 25 декември, а не от първи октомври. Това окончателно гласува мнозинството в Народното събрание.

В месеците октомври, ноември и декември пенсионерите ще получават добавка от 120 лева към пенсиите си.Предложението на „Има такъв народ“ (ИТН) актуализацията на пенсиите да стане не от 1 октомври, а от 25 декември тази година подкрепиха 126 депутати от ИТН, „Демократична България“, ДПС и трима народни представители от „Изправи се БГ! Ние идваме!“ (ИБГНИ). Против гласуваха 36 депутати от БСП и 8 от ИБГНИ. ГЕРБ-СДС не участваха в гласуването.

Левицата възрази на подкрепения срок и лишаването на пенсионерите от преизчисляване на пенсиите още от 1 октомври. Депутатът Филип Попов заяви:

„За втори път, уважаеми народни представители, вие от „Има такъв народ“, както се казва в нашия край, Видинския, се опитвате да се изсулите като мокра връв само и само да не актуализирате пенсиите на българските граждани. Те в момента не живеят достойно – те имат нужда и от актуализацията на тези пенсии, и от тези 120 лева“.

Преизчисляването на пенсиите ще е с коефициент от 1,35% за година действителен осигурителен стаж – това решиха на второ четене с актуализацията на бюджета на Държавното обществено осигуряване депутатите. От 1 октомври пенсионерите ще получат по 120 лева добавка към пенсиите за трите месеца до края на годината – октомври, ноември и декември, като антикризисна мярка в пандемията от Сovid-19.

Председателят на групата на ИБГНИ Мая Манолова обясни какво ще случи с всички пенсии:

„Нека да е ясно, че надбавката от 120 лв. се отнася за абсолютно всички пенсионери. Те ще ги получат от 1 октомври. А с преизчислението на пенсиите, освен за пенсионерите, които имат съответния трудов стаж или получават социална пенсия за бедност и хората с увреждания, получаващи социална пенсия за инвалидност, също така и тези с общо заболяване, също така и военно-инвалидите, ще получат съответната индексация по начина и от сроковете, в които ще получат това увеличение и всички останали пенсионери.“

В пленарната зала и днес депутатите спориха повече от 2 часа от коя дата да бъдат актуализирани пенсиите – от първи октомври или от 25 декември. 

В залата на НС се чу променената позиция на ГЕРБ, които изненадващо поискаха, освен добавката от 120 лева, актуализиране на пенсиите от 1 октомври, а не от 25 декември, каквото предложение вчера гласуваха от Бюджетната комисия на извънредно заседание с обвинението, че пенсиите ще бъдат индексирани само за шест дни. Председателят на Бюджетната комисия Любомир Каримански обясни мотивите за исканата актуализация и за размера на пенсиите, освен Covid помощта, която да е до края на годината:

„С мисълта, че няма да бъдат пенсионерите, подкрепени само до Нова година с едно подаяние, което беше гласувано тук, та било то 100 или 120 лева, а ние мислим за тях и за след Нова година, когато няма да има избори и когато ние искаме те да бъдат осигурени в един по-дълъг период от време“.

Александър Ненков от ГЕРБ обвини в лицемерие финансовия министър Асен Василев, който в актуализирания бюджет е заложил актуализация от 1 октомври, а вчера се отметнал с датата – 25 декември.

„Ваша е отговорността, поемете си, от 1 октомври нека пенсионерите да получат своето очаквано актуализиране, а не това, което правите в момента, това е много лицемерно. Вие го правите от края на годината, когато най-вероятно ще има друго правителство, господин Василев. Това е истината“.

Финансовият министър отново заяви, че в пленарната зала преди два дни са гласувани два взаимно изключващи се текста, освен добавка, да се получава и индексирана пенсия, като обясни, че това не е било заложено в разчетите на МС. Затова предлагат:

„Т.е. ние даваме на пенсионерите повече пари до края на годината, отколкото беше предвидено от правителството, проектът на правителството, и на 25 декември, преди да изтече силата на този закон, правим постоянно това, което правителството предложи постоянно, освен ако друг парламент не реши да го отмени“.

Така след 3 пленарни заседания второто четене на актуализацията на бюджета на ДОО вече е факт. След това депутатите ще продължат с актуализацията на бюджета на НЗОК

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки