Близо 707 хиляди ученици тръгват на училище присъствено. Първокласниците са около 58 600

0

- Advertisement -

Учебната година започва присъствено и по различно време за отделните класове. Директорите на училища са създали организация за „стъпаловидно“ начало на празненствата в зависимост от броя на учениците в съответните класове.

В дворовете на училищата са обособени зони за родителите на първокласниците и на учениците, които за първи път постъпват в училището, ако те желаят да присъстват на тържеството.

Достъпът на външни лица до учебните заведения ще бъде ограничен. Полицейското присъствие около тях – засилено.

Откриването на учебната година е организирано при спазване на задължителните и препоръчителните мерки от насоките за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка в училищата.

В клас ще влязат близо 707 хиляди ученици в 2357 училища в цялата страна. Първокласниците са близо 58 600.
Обучение ще има също в 375 български училища в чужбина. В тях са записани 32 266 ученици.

Свободните позиции за преподаватели в страната са 436. Най-много незаети места има в София-град, Пловдив, Варна и София-област. Най-много се търсят педагози за детски градини, преподаватели по професии, за целодневна организация на учебната дейност, по математика, английски език и начални учители. Ще се търсят варианти в образователната система да бъдат включени  пенсионирани учители,  педагози, които в момента не работят като такива, както и студенти от педагогически специалности.

В първия учебен ден близо 760 училища посрещат учениците си в основно или частично ремонтирани сгради. В други 170 заведения ремонтите ще продължат, без да се пречи на учебния процес. По данни на Регионалните управления на образованието учениците от 22 училища ще бъдат временно преместени в други сгради заради продължителни ремонтни дейности.

За новата учебна година ще бъдат осигурени и последните 40 000 устройства за ученици, необходими за обучение от разстояние в електронна среда. 15 500 лаптопа и таблета вече са поръчани по съществуващи рамкови договори и ще бъдат доставени до края на този месец. Отделно от това е обявена обществена поръчка за 24 500 таблета, които се очаква да пристигнат в училищата през октомври т.г.

Когато има висок процент заразени деца – до 10%, или твърде много заразени учители, ще се преминава към дистанционно обучение. Тогава всички ученици и учители ще имат достъп до интернет от домовете си. Училищата ще поемат таксите на децата от социално слаби семейства. Така се ще гарантира масовото включване в занятията от дистанция, ако това се наложи заради влошена епидемична обстановка.

Ако преподават онлайн, учителите ще продължат да получават допълнително възнаграждение от 30 лева за компенсиране на разходите за консумативи, включително за интернет.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки