НС реши Бюрото за защита да бъде отнето от главния прокурор

0

- Advertisement -

На последното си пленарно заседание днес 46-ото Народното събрание реши окончателно, че Бюрото за защита на свидетели ще бъде върнато към Министерството на правосъдието. Депутатите приеха на второ четене поправките, предложени от „Демократична България“, „Има такъв народ“ и „Изправи се БГ! Ние идваме!“, с се отнемат контрола върху Бюрото от главния прокурор.

Как преминаха дебатите в пленарната зала

И в последния работен ден на този парламент депутатите се скараха. Промените в Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство, бяха в основата на спора между ДПС и ГЕРБ от една страна и вносителите на поправките от друга.

Хамид Хамид от ДПС заяви, че ремонтът на този закон цели да освети някои застрашени свидетели, а по същество поправките са само пиар за определени хора.

„За една малка част, но най-кресливата част, това е просто бизнес и още днес след обяд ще си броят хонорарите. За другата, по-голямата част, този законопроект е един пиар. За останалата част, които подкрепят законопроекта, това е една мръсна поръчка срещу бюрото, защото това бюро не е нито на главния прокурор, нито на прокуратурата, нито на съда. Това бюро е на правосъдната система“.

В защита на промените Радостин Василев от ИТН заяви, че бюрото ще бъде по-ефективно, когато е на подчинение на правосъдното министерство.

„Желанието на главния прокурор да създаде военизирана структура за участие в безредици като „свидетели“, както той ги нарича, „наблюдатели“ и „протестиращи“ накара хората да излязат по улиците. Приемете, че прехвърлянето на бюрото не към Министерство на земеделието, а към Министерство на правосъдието ще възстанови една малка несправедливост в съдебната система. Ние нямаме никакво съмнение, че ДПС, вие самият, сте едни от тези, които искат да запазят статуквото и в частност бюрото да остане там, където е, защото вероятно ще имате нужда от защита. Не знам.“

От ГЕРБ отправиха критики към вносителите като обясниха, че съдебната реформа не може да се прави за кратко време. Анна Александрова се обърна към тях с въпрос:

„Реформа в съдебната система за един месец ли се прави? Без правителство, без управление и без политическа отговорност… Това ли е реформата в съдебната система и това ли е вашето обсъждане и разбиране за правова държава?“

Филип Станев от ИТН и Николай Хаджигенов от „Изправи се БГ! Ние идваме!“ за пореден път обвиниха ГЕРБ и ДПС, че се опитват да възпрепятстват прехвърлянето на бюрото за защита и като цяло на съдебната реформа:

„Голата истина е, че много голяма част от тези депутати в тази зала, които стоят в момента, се опитват всячески да запазят това странно бюро и този странен главен прокурор“, каза Станев.

„Съдейки от писъците, надавани от определена парламентарна група, явно Делян Славчев Пеевски ще стане защитен свидетел срещу Бойко Борисов. Нямам друго разумно обяснение“, коментира Хаджигенов.

Така след близо тричасово гласуване депутатите приеха окончателно, че Бюрото  за защита няма да е под контрола на обвинител номер едно, а се връща в Министерството на правосъдието.

В едномесечен срок от влизането в сила на промените в закона ресорният министър и главният прокурор трябва да направят необходимото, за да бъде прехвърлено бюрото.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки