Видео с побой поставя полицейското насилие в България в светлината на прожекторите

0

- Advertisement -

Поредица от удари, а след това и мрак: българският студент Евгени Марчев участва в първата си демонстрация в София, когато полицията го задържа и бие, докато не губи съзнание.

Инцидентът през юли 2020 г. мина до голяма степен незабелязано до миналия месец, когато кадри от камерата за видеонаблюдение бяха показани в парламента и след това публикувани в медиите.

Въпреки дългата история на полицейско насилие, което остава безнаказано в страната на ЕС, изображенията предизвикват дълбок шок.

Случаят на Марчев – подобно на други преди него – можеше и да остане пренебрегнат. От 2000 г. базираният в Страсбург Европейски съд по правата на човека (ЕСПЧ) осъди България по 46 дела, свързани с използване на сила от полицията или неадекватно разследване на предполагаеми злоупотреби. Само Румъния, чието население е три пъти по-голямо от 6,9-те милиона души в България, се справи по-зле с 64 осъждания.

В отговор на полицейското насилие по време на масови протести срещу корупцията преди малко повече от година българският парламент създаде комисия, която да разгледа това. Хиляди се събраха главно в София срещу трикратния премиер Бойко Борисов, който е на поста почти десетилетие. Оттогава той не е в състояние да получи нов мандат, след като два избора тази година завършиха с разпокъсан парламент без нито една партия, която да може да сформира коалиционно правителство.

За ноември е насрочен друг опит за разрешаване на политическата криза.

„Ти ще умреш“

На 10 юли 2020 г. Марчев присъства на една от големите демонстрации срещу Борисов с приятели пред кабинета на премиера. Когато внезапно бутилки бяха хвърлени по полицията, те реагираха, като грабнаха 23-годишния и други протестиращи от тълпата, за да ги завлекат в сенките на правителствената сграда, където им сложиха белезници и ги биеха с юмруци и ритници, показа видеонаблюдението.

„Полицай непрекъснато повтаряше:„ Ще умреш “. Бях ужасен “, каза пред Франс прес Марчев, който дистанционно изучава европейско право в холандски университет.

Изпаднал в безсъзнание и бил хоспитализиран с мозъчно сътресение. Побоят го преследва и днес, каза той и добави, че не е направил нищо, за да провокира полицията. Разследвайки насилието на протестите година по -късно, адвокатът и председателят на парламентарната комисия Николай Хаджигенов изкопа кадри от камера за видеонаблюдение – досега невиждани от обществеността – на ареста на Марчев. Видеоклипът, показан в комисията и пуснат до медиите, „искрено шокира“ страната, каза Хаджигенов. Софийските прокурори отговориха, че в края на 2020 г. е започнало разследване на три от 15 първоначални жалби за полицейско насилие по време на протестите. Главният прокурор Иван Гешев също осъди „неприемливото насилие“, въпреки че преди това е защитавал полицейските действия по време на протестите, които също са били насочени лично срещу него.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки