НАПАСТ: Народното събрание си върна безплатното паркиране

0

- Advertisement -

Нов обрат по дългогодишния спор за паркинга на Народното събрание – Столичната община установи, че е бламирана в желанието си да махне депутатските коли от площад „Александър Невски“.

Това става с един от малкото закони, които е приел 46-ият парламент.

Това лято Столичната община с единодушно решение на общинския съвет реши да намали местата за паркиране на площада между катедралата „Св. Ал Невски“ и Народното събрание, както и на площада до бившия Партиен дом. От кметството отнемат и привилегията за безплатно паркиране на депутатите, припомня Би Ти Ви. 

„Това имаше за цел да намали автомобилите в знакови за града места, каквито са двата площада“, коментира общинският съветник Зафир Зарков.

С един от малкото закони, които приема 46-тото Народно събрание обаче, депутатите на практика си връщат безплатните паркинги. Това се случва чрез правилника за организацията и дейността на Народното събрание, който дава право на председателя на парламента да утвърждава зони за сигурност около сградите на парламента.

Ива Митева утвърждава зони за сигурност, които напълно съвпадат с отнетите им от общината паркинги и уведомява с писмо кмета на столицата.

„По-неприятното е, че повече от 300 паркоместа в абсолютния център на града ще останат за паркиране на автомобили на НС“, коментира Зарков.  

Плановете на Столичната община и решението на общинския съвет са бившия депутатски паркинг да стане пешеходна зона, но след разпореждането на предстедателя на НС тази зона вече е извън контрола на Столичната община.

Потърсихме председателя на 46-тия парламент, но чрез пресцентъра на „Има такъв народ“, Ива Митева отказа коментар.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки