Експерт: При таван на цените някои стоки ще изчезнат от рафтовете

0

- Advertisement -

„Със сигурност не трябва да се прави регулация на цените. Ефектът от това ще е тези стоки, на които поставяме „таван“ на цените, да изчезнат от рафтовете. Това винаги се случва, когато стигнем до контрол на цените.“ Това каза пред БНР Стоян Панчевот Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП).

Източникът на инфлацията е до голяма степен вносен, подчерта икономистът.

„За мен големият източник на тази инфлация е печатането на пари от Европейската централна банка през 2020 г., тази реакция срещу кризата, която слушахме тогава. Нямаше как, когато се създаде такова голямо количество нови пари, а ние го помним това от 1997 г. в много по-големи мащаби, да не доведе до скок на цените. Това е аксиома в икономическата теория.“

Панчев очаква поне до края на годината да има „забързано увеличение на цените“.

Големият български елемент, който се добавя, идва от енергетиката, която не функционира добре и изкуствено покачва цената на енергията, която расте в цяла Европа, поясни Стоян Панчев.

Индексът за потребителските цени, използван от НСИ, подценява реалния размер на инфлацията, коментира Панчев в предаването „Преди всички“.

„Реалната инфлация, ако я измерваме с един по-адекватен индекс, е някъде двойна на тази, която ни казва НСИ, особено ако сте човек, който потребява такъв тип стоки, които са скочили повече.“

Стоян Панчев нарече второ актуализиране на бюджета „вече доста странно“.

Малко се прекалява с някои помощи за бизнеса, отчита икономистът. По думите му мерки от типа на 60:40 и 80:20 трябва да бъдат прекратени, защото няма добър аргумент за продължаването им.

Банките са поставени в сложна ситуация заради агресивната лихвена политика на ЕЦБ, отбеляза още в анализа си Стоян Панчев, като припомни, че „хората изтеглят парите си от банките“ и ги влагат в нещо друго – например имотите като традиционен актив за българите.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки